Bele fogunk fulladni az almapálinkába

2014. 08. 18., hétfő

Debrecen - A rekordtermés miatt nagyon alacsony az alma felvásárlási ára, így valószínűleg sokan kifőzetik majd pálinkának - mondták az egyik debreceni főzdében.

Szinte megállás nélkül főzik a pálinkát az általunk meglátogatott főzdében. A napokban már almából is főztek szeszt, pedig általában ezt csak augusztus végén kezdik. Egy átlagos évben a cefre harminc százaléka alma, idén viszont az üzemvezető szerint jóval több lesz. A várható alacsony felvásárlási ár miatt valószínűleg sokan akarnak pálinkát főzetni.

A pálinkaházak már készülnek a rohamra

A pálinkaházak már készülnek a rohamra

 

- Az emberek általában karácsonyig akarják kifőzetni pálinkájukat, ezért minél több cefremennyiség lesz, nem fogjuk tudni mindenkinek elvállalni. Már most is napi probléma, hogy az ilyen termelők szedik a gyümölcseiket, de nem tudják hova rakni, hordókat kérnek, és ezért keresnek meg minket – mondja Erdélyi Sándor üzemvezető.

A becslések szerint idén mintegy 800 ezer tonna alma terem az országban. Általában az étkezési alma árát az ipari alma határozza meg. Egy összesítés szerint ez utóbbinak 24 forint volt az átlagára az elmúlt öt évben. Az idei viszont jóval alacsonyabb – erről beszélt a Terméktanács elnöke a Debrecen Televízióban.

- Beindult a legnagyobb ipari feldolgozó a héten, 12 forint 50 filléres árra az információim szerint. Ez tragikus – hallhattuk Takács Ferencet.

A rekordtermés és az orosz embargó miatt 150 ezer tonnának egyelőre nincs helye a piacon. A termelők képviselői a napokban egyeztettek a Földművelésügyi Minisztériumban. A többi között javasolták az iskolagyümölcs program kibővítését.

A közétkeztetést nyújtó szervezetek, kórházak, óvodák, börtönök tegyék kötelezővé legalább heti két alkalommal a napi menü részeként vagy annak kiegészítéseként az almafogyasztást. Kérnénk és javasolnánk, hogy árkiegészítő kompenzációt kapjanak a termelők – sorolta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcsi elnöke.

A Magyar Nemzet szombaton azt írta: a szaktárca kormányelőterjesztést készít az almatermesztők megsegítésére, az uniós keretek között nyújtható segítség módozatain szakértők dolgoznak.

Forrás: www.dehir.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum