Hiába a vendégszeretet, falun is nyugtát kell adni a borról, pálinkáról

2014. 08. 21., csütörtök

Nem addig a! Mondhatná az egyszeri finánc, ha egy autentikus háztáji vendéglátásba csöppenne be inspektálni, ahol Józsi bá épp a saját pálinkáját kínálná az arra vetődött turistának eladásra. A NAV tájékoztatása szerint a falusi turizmusban is vannak követendő eljárások (zárjegy, nyugtaadás), amelyeket nem ildomos kikerülni.

A falusi turizmusban sem szabad csak úgy számla, nyugta, zárjegy meg egyebek nélkül a portékát kereskedelmi forgalomba bocsátani, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint minden eladott termék után be kell fizetni az adót - írja az Adózóna.hu nyomán az FN24, akik a kérdéskört a pálinkára és a borokra osztották fel.
"A kiindulópont az, hogy az adófizetés nélkül előállított bér-, vagy magánfőzött párlat, pálinka kizárólag háztartási, személyes fogyasztásra használható." Szóval ha valaki el akarja adni a pálinkáját, azt csak úgy teheti, ha megfizeti utána a jövedéki adót - ehhez az kell, hogy az eladó kistermelő legyen, a termék pedig palackozva, zárjeggyel ellátva kerüljön be a kereskedelembe. 
 
Nem árt még hozzá a származási igazolvány sem, viszont könnyebbség, hogy nem kell üzlethelyiséggel rendelkeznie a pálinka eladójának (ha a fentebb sorolt feltételeknek megfelel). "Ha viszont kereskedelmi szeszfőzdében készült a pálinka, akkor a falusi turizmus keretében is csak kiskereskedelmi üzletben palackozva, vagy vendéglátóhelyen kimérve árusítható" - áll a cikkben.
 
A bor esetében azonban kissé más a fennforgás. "A jövedéki szabályok szerint az adómentesen, adóraktári engedély nélkül előállított bor szintén csakis az előállító személyes fogyasztását szolgálhatja", vagyis csak úgy nem kerülhet bor az asztalra, ha értékesíteni szeretné a gazdája. 
 
"Viszont ha például borászatot is magában foglal az ingatlan, és termelői borkimérésre van engedélyük (egyszerűsített, adóraktári), valamint a jegyzőnek és a vámhatóságnak is bejelentették a közvetlen értékesítést, na akkor meg lehet kínálni a vendéget. De csak szőlőborral. És legfeljebb 10 litert el is lehet neki adni, méghozzá hivatalos zár nélkül. De számlát vagy nyugtát kell adni, és borkísérő okmány is kell hogy legyen.
 
Egyébként csak a jövedéki törvény általános szabályai szerint, vagyis jegyzői engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi üzletben palackozva, vagy vendéglátóhelyen kimérve értékesíthető a bor a falusi turizmusban is" - vázolja fel az FN24 cikke a falusi turizmusra rátelepedett jogszabályi környezetet és elvárásokat.
 
Forrás: www.pecsistop.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum