A pálinka, különösen a békési szilvapálinka elnevezés használatát szigorú törvények szabályozzák országunkban. Az ún. Pálinkatörvény deklarálja, hogy csakis olyan speciális eljárással készült gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, melynek alapanyagaként felhasznált gyümölcsök Magyarországon termettek, illetve itthon zajlott a cefrézés, párlás, érlelés és palackozás folyamata is.

Ennél még szigorúbban határozza meg, hogy mely főzetek érdemlik meg a büszke békési szilvapálinka nevet. Először is feltétel, hogy a Körös folyók völgyének 30 km-es körzetéből származzon a szilva, másrészt pontosan előírják a készítési eljárást. Csakis az eredetvédett körzetbe tartozó települések valamelyikén készülhet ilyen főzet: Békés, Békéscsaba, Tarhos, Bélmegyer, Kamut, Murony, Mezőberény, Telekgerendás, Köröstarcsa, Kétsoprony, Vésztő, Geszt, Doboz, Gyula, Gyulavári, Sarkad és Szabadkígyós. A valódi, nemes békési szilvórium tükrösen tiszta, érlelt változatai enyhén sárgásak. Illata és íze kiemeli a többi táj párlata közül.

A szilva a Kárpát-medencében a 16. század folyamán került be, ahol hamarosan gazdasági jelentőségre tett szert, ugyanis nyers, aszalt és feldolgozott változata is komoly exporttal rendelkezett. Ebben a korszakban esik először említés a hagyományos szilvapálinka létére, melyet a korabeli források sligovica- vagy szilvóriumként emlegettek. Innen emelkedett ki Békés, mint pálinkafőző vidék, ahol az eljárás kisüzemi körülmények közt, házaknál zajlott. Később jöttek létre főzdék, melyek először uradalmi ellenőrzés alatt álltak. Ezt az 1920-as évektől az állami tulajdon és felügyelet váltotta fel.

Mivel a szilva őszi gyümölcs, érési folyamata lassú, melynek során magas cukortartalmat halmoz fel. Ebből a tulajdonságából adódik, hogy kiválóan alkalmas párlatok alapanyagaként. Békési szilvának azonban csak olyan gyümölcs minősülhet, melynek eredetét őstermelői igazolvánnyal szavatolják. Az eredeti minőség eléréséhez négy különböző szilvafajtát lehet használni: vörös szilva (min. 50%) valamint besztercei, stanley és ageni szilvák.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb réteggel ismertessék meg a helyi, minőségi pálinkák hagyományát, főzését és élvezetét, Békés belvárosában, az Ady utca 1. szám alatt megnyílt a Békési Szilvapálinka Centrum (BPC). Itt a kóstolás, mellett számos más szolgáltatással is várják a turistát.

Forrás: wikipedia.org

Fotó: ketszersult.blog.hu és borravalo.hu

Írta: Ambróz Nóra

Forrás: www.menandstyle.hu