Pálinkatörvény-tervezet félremagyarázások, csúsztatások

2014. 10. 26., vasárnap

Az utóbbi napkban hallható téves információk, félrevezetések és riogatások végett értelmezzük a legtöbb helyen olvasható pontatlanságot. 

1. Hány liter hány fokos?

Az 50 liter mennyiség gyümölcsszeszre vonatkozik, aminek felső értéke 86%-os. Tehát ez 50%-os pálinkára vetítve 86 litert jelent. Ez a mennyiség úgy lehet több vagy kevesebb, ha változik a szeszfok, tehát 40%-os pálinka esetében ez éves 107,5 litert jelent. 

 

2. Főzhető mennyiség magánfőzésben:

Most jönnek a nagy félreértések! A hírekben több helyen úgy jelent meg, hogy negyedére csökken a főzhető mennyiség, ami igaz. Jelenleg 400 liter 50%-os párlat állítható elő egy évben, amiből 86 liter adómentes és a fennmaradó 314 liter a teljes jövedéki adó befizetésével főzhető le (információink szerint ezzel szinte egyéltalán nem éltek a magánfőzők). A fejekben egy szám van, a 86 liter 50%-os adómentes mennyiség. Ezért sokan azt hiszik, hogy most ennek a negyedét lehet csak főzni január 1-tő. Nem igaz! Január 1-től 50 liter gyümölcsszesz, azaz 86 liter 50%-os párlat állítható elő magánfőzésben, mindössze évi 1000 Forintos átalányadó befizetésével. Tehát nem csökkent, hanem megmaradt a magánfőzésben, "szinte adómentesen" előállítható párlat mennyisége!

 

3. Gyümölcstermelő magánszemély:

Az, akinek van saját gyümölcse! NEM KISTERMELŐ, NEM ŐSTERMELŐ!

 

4. Főzhető mennyiség bérfőzésben:

Bérfőzetni kedvezményesen, azaz 835 Forint/liter+főzési díjért 86 liter 50%-os párlatot lehet egy évben. Ezen felül meg kell fizetni a teljes jövedéki adót, ami 1670 Forint/liter+főzési díj. 

 

5. Bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó mértéke:

Még a törvény részletes indoklásában is el van írva a pontos érték, ezért nem csoda, ha a média félretájékoztat. Tehát! A törvénymódosítás értelmében, 2015 január 1-től egy liter 50%-os párlat után a bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó 835 Forint (nem pedig 1670 Forint). 

 

6. Az előzőek értelmében félreérthetőek az alábbi, riagató szalagcímek:

* Pálinkafőzés: game over. 

* Jön az adó, elbukott pálinkaforradalom.

* Az eddigi pálinka negyedét főzhetjük csak ezentúl.

* Fájdalmas búcsú! - Nagyon sokan nem főzhetnek többé pálinkát


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum