A házi pálinkát ünnepelték Keszthelyen

2014. 12. 08., hétfő

Szent Miklós, a pálinkafőző védőjének neve napján rendezték meg az I. Keszthelyi Házipálinka Ünnepet és mustrát, a Balaton színházban.

Hagyományteremtő szándékkal, és nyilvánosan első alkalommal várták az érdeklődőket a házi pálinka ünnepére, a programnak azonban voltak előzményei.

– Évek óta szűk körben rendeztünk már hasonló programot, idén azonban a nagyközönségnek is kínáltunk programokat – mondta el esemény főszervező, Komoróczi Lajos.

Az okleveles pálinkász – így hívja magát, mondván: ha van borász, van pálinkász is – sorolta a programokat.

– Zömmel zalai, de somogyi és vasi pálinkákat is minősítettek a bírálók a mustrán. Csak házi főzésű párlatok kerülhettek ide, a legjellemzőbb ízek a sárgabarack, a cseresznye, a meggy, a szilva és a törköly. A bírálók az ízre, az illatra és a harmóniára is figyeltek. Mindannyian szakmailag magasan képzett és gyakorlott főzők. A nap folyamán a házi pálinka főzésének jogszabályi előírásairól és annak változásairól tartott előadást V. Németh Zsoltállamtitkár, majd a János-napi boráldáshoz hasonlóan az idei párlatok és készítőinek áldása volt templomban. Szeretjük az égiek jótékony segítségével főzni a pálinkát, mert sokszor elég nem a tudás, ez is kell hozzá – emelte ki a nap főszervezője.

Az esemény végeztével a nagyközönség is megízlelhette a mustrára benevezett igazi, magyar italokat, a hangulat fokozásáról pedig a Gyenesdiási dalárda gondoskodott.

Forrás: www.likebalaton.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum