Mikulás, lovagok, pálinka

2014. 12. 09., kedd

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

December 6-a a magyar köztudatban Szent Miklós napja, aki ismertebb nevén nem más, mint a Mikulás. Ez a kedves Úr viszont nem csak a gyerekek, de a pálinkafőzők kedvence is, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A pálinkafőzés már több évszázados hagyomány Magyarországon, de igazán 2004-ben lett a magyaroké. Ekkor ugyanis kimondták, hogy a pálinka abszolút magyar ital, illetve a pálinkatörvény mást is tartalmazott: a 100%-ban magyar gyümölcsből készült italt lehet pálinkának nevezni, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat a vízen kívül.

 

 

Ezzel egy időben megjelentek a kereskedelmi pálinkafőzdék, akik az ital reneszánszában is segédkeztek: a minőséget állították a középpontba és a szép magyar hagyományokat szem előtt tartva egyre jobb és jobb pálinkák kerültek a piacra. Ő belőlük szerveződött egy érdekképviseleti szervezet is, a Magyar Pálinka Lovagrend. A lovagok már 10 éve tesznek a pálinka jövőjéért, értékeinek közvetítéséért, a hungarikumot megillető hely eléréséért. A Magyar Pálinka Lovagrend hagyományteremtés céljából 2007 óta megtartja Szent Miklós napján a Magyar Pálinka Napját. Osztogattak már az uniós szomszédaink felől érkezőknek pálinkát és rendszeresen tartanak ünnepi szentmisét is. Idén a szabolcs-szatmár-bereg megyei Újfehértón tartották a megemlékezést.

A Görög Katolikus Templomban 65 pálinka lovag gyűlt össze az ünnepségre, ahol három pap részvételével a pálinkák, illetve Szent Miklós ikonjának a megáldására is sor került. „A pálinka egy kiemelt érték az országban. Minden magyar fogyasztóhoz el kell juttatnunk az üzenetet, hogy milyen erővel bír ez az ital, ráadásul milyen finom is tud lenni, ha szakértő kezek vigyáznak rá a főzés során. Mi garantáltan pálinkával fogunk egymásnak boldog karácsonyt kívánni az ünnepi asztalnál. Bíztatok mindenkit, hogy tegye ugyanezt.” – Papp József, a Magyar Pálinka Lovagrend egyik alapító tagja, a Zsindelyes Pálinka gyártója.

 

Forrás:www.turizmusonline.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum