Aggódnak a bérfőzdék

2015. 01. 05., hétfő

A forgalom visszaesésére számítanak a bérfőzdékben a pálinkafőzés adómentességének megszüntetése miatt. Januártól változott a rendszer. Ha valaki a jövőben szeszfőzdében szeretné lefőzetni a pálinkáját, az eddig tehermentes 86 liter után 70 ezer forint adót kell majd fizetnie.

Az Orbán-kormány 2010-ben vezette be a házi pálinka adómentességét. Évente 50 liter párlatot, vagyis 86 liter 50 fokos pálinkát lehetett adómentesen főzni. Az Európai Bíróság szerint azonban ez uniós jogot sért, a kormány ezért 2015-től változtatott a szabályozáson.

A főzdékben jóval drágább lesz a pálinka. 50 liter párlat után, 71 810 forint adót kell fizetni. Ha valaki ennél többet főzet, az ezen felül literenként további 1670 forintba kerül.

Az alsónémedi szeszfőzdében évente tízezer liter pálinka készült. A családi vállalkozás kizárólag bérfőzéssel foglalkozik. „Nagy valószínűséggel az új törvények következtében csökkenni fog forgalom, ugyanis az új adótörvények kedvezőtlenül érintik a bérfőzőket” – nyilatkozta Acsai Ildikó, az Acsai Szeszfőzde felelős vezetője.

Az adó mértéke attól függ, hogy hol készül a pálinka, otthon vagy a szeszfőzdében. Otthon viszont már csak azok főzhetnek, akik maguk termelik meg a hozzávaló gyümölcsöt. „Az uniós bíróság kimondta azt, hogy vissza kell térni az 50 százalékos szabályhoz, ezért arra, hogy a bérfőzdékben a teljes adó megfizetése nélküli főzés lehessen, nem nagyon látunk lehetőséget.A bérfőzdékben az uniós rendelkezésnek megfelelően a szeszadó felét kell fizetni, az otthon főzöttek után pedig jelenleg éves szinten ezer forintot” – mondja Mihály László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Az ezerforintos átalányadóért cserébe csak 50 liter párlatot lehet otthon készíteni, ha valaki ennél többet főz, azt meg kell semmisíteni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új szabályozással tíz százalékkal is csökkenhet a főzdék forgalma: a munkadíjjal, illetve az adóval együtt ugyanis egy liter pálinkát 2500 forintért tudnak majd előállítani.

Forrás: www.mno.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum