Pálinkaverseny Lillafüreden

2015. 01. 26., hétfő
Tíz magyar pálinkából csak 2-3 üti meg a nemzetközi szintet. Az Ongai Pálinka Versenynek az a célja,hogy ez az arány mielőbb változzon, hiszen rengeteg jó alapanyag és gyümölcs van országszerte. A megmérettetés 2010-ben indult és mára a határokon túl is elismeréssel beszélnek róla.

ongai_palinkaverseny_150124_vcs_19.jpg

Az ország egyik legnagyobb pálinka versenye; Fotó: Végh Cs.

A legkülönfélébb tömény italokkal neveztek az Ongai Kulturális Egyesület Pálinkaversenyére. Két és fél napon át bírálták az eszenciákat,amelyek közül a legjobbakat egy gálán be is mutattak a Lillafüredi Palotaszállóban.

A bírálók sincsenek könnyű helyzetben, hiszen 100-120 pálinkát tud megkóstolni úgy hogy közben józan marad és figyel az ital legfőbb jellemzőire.

–  A pálinka tisztaságát figyeljük, mentes-e hibáktól – mondta Lovassy György, a zsűri elnöke. A gyümölcs karakterénél azt, hogy mennyire jellemző a gyümölcsre. A szájérzetnél azt, hogy milyen hatást kelt szájba véve,az utóérzet harmóniánál pedig azt, hogy milyen benyomás marad bennünk, mennyire kellemes.

Idén több mint ezer pálinkát vett részt a versenyen, amelyen 43 kategóriában hirdettek győztest. Mind közül a legjobbnak egy madárberkenye párlat bizonyult.

Nagyon különleges pálinka, nem sokan ismerik – mondta róla Vasas Beáta okleveles pálinkabíráló. – Vadon termő növény, és szeptembertől novemberig szüretelik. Az a különlegessége, hogy pici bogyós növény, sok maggal. Ezek karakteressége határozza meg az intenzivitást, szóval ilyen teljesen marcipános jellege van.

ongai_palinkaverseny_150124_vcs_06.jpg

Öt éve volt az első verseny, azóta az ország egyik legnagyobb pálinkamustrájává nőtte ki magát az esemény. Idén már nem csak a szomszédos országokból, hanem Lengyelországból és Kínából is érkezett nevezés.

– Nevet is kellett változtatnunk, ami nemzetközi szinten elismertebbé jellegzetesebbé teszi a versenyt - avat be a részletekbe Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke. – A Quintessence  Competasion ,ugye ez valaminek a veleje, cseppje éppen azt a célt szolgálja, hogya nagy főzdék a marketing szempontjából is jobban tudják hasznosítani az itteni versenyt.

Ennek szakmai elismerését jelzi, hogy a 20-ból 16 pontot elérő pálinkák jelentős kedvezményt kapnak a nevezési díjból az egyik legnagyobb nemzetközi versenyen, a Desztillatán, amelynek minden évben Ausztria ad otthont.

Forrás: www.minap.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum