„Megszelídítette” a vadmálnát

2015. 01. 29., csütörtök
Dezső Tibor (jobbra) az ongai verseny díjátadójánDezső Tibor (jobbra) az ongai verseny díjátadóján
Onga - A pálinkafőzés nem agysebészet, csupán egyszerű szabályokat kell betartani.

Ha valaki tudja, mi a jó pálinka titka, akkor az Dezső Tibor, a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis egyik vezetője. Nem véletlenül, hiszen pálinkafőzdéjéből több Champion-díjas párlat is kikerült már, vadmálnapálinkája pedig többször volt aranyérmes nemzetközi versenyeken.

Erős mezőnyben

Hogy ez az íz megérdemelten került a legjobbak közé, azt az ongai pálinkaverseny közönsége is megerősítheti. Erős volt a mezőny – boróka, szilva, zeller-répa, szőlő, bodza és még sorolhatnánk –, de Dezső Tibor párlata igazi különlegességnek számított. Éppen ezért, amikor a pálinkafőzés titkára voltunk kíváncsiak, őt kérdeztük.

„Mitől jó a pálinka? Ha gasztronómiai élvezetet nyújt. Nem agysebészet a pálinkafőzés, csupán egyszerű szabályokat kell betartani” – mondta Dezső Tibor. Ezen egyszerű szabályok pedig: jó minőségű gyümölcs, 17–18 fokon kell tárolni a cefrét, és amikor kész, nem szabad várni a főzéssel, azonnal neki kell látni a munkának – tanácsolta.

Dezső Tibornak a pálinkafőzés csupán hobbi. „Sokáig irigyeltem, hogy Magyarországon milyen finom pálinkák vannak, nálunk a környéken nem volt. Gondoltam, majd én csinálok” – osztotta meg velünk, hogyan kezdett el pálinkát főzni.

És hogy tényleg jó legyen, ezért nem spórolja ki a gyümölcsöt belőle, egy literhez 27 kilót tesz, főleg vadon termett gyümölcsökből. Ilyen például a vadmálna is, amit csak párlatként tud megkóstolni Dezső Tibor. „Allergiás vagyok a vadmálnára, így nyers állapotában nem is érhetek hozzá, főzéskor és utána már nem okoz gondot” – mesélte. Igaz, a sajátjai közül nem ez a kedvenc párlata, a vadmálna szerinte olyan csajozós pálinka, ő az áfonyát sokkal jobban szereti.

A szombati ongai pálinkaversenyen második alkalommal vett részt, de az idén egy újdonsággal találkozott. „Itt döbbentem rá, hogy van finom likőr, legalábbis itt kóstoltam az elsőt, ami nekem ízlett, ez pedig a fekete ribizli volt” – mondta.

Amikor a hazai pálinkafogyasztási szokásokról kérdeztük, Dezső Tibor elmondta, mára a rossz minőségű párlatok eltűntek, ez annak is köszönhető, hogy egyre több tréning, rendezvény van, ahol megtanulható, elleshető a jó pálinka készítésének titka.

ÉM-NSZR

Forrás: www.mon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum