Elkészült a WESSLING pálinkalepárlást szabályozó berendezése

2015. 04. 28., kedd

Az alábbiakban a WESSLING Hungary Kft. sajtóközleményét olvashatjuk az örömteli eseményről.

A WESSLING Hungary Kft. 2015. március 31-én sikeresen befejezte a „Gyümölcsfajra optimalizált lepárlás szabályozó berendezés kutatás fejlesztése” című projektet amelyet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 81,5 millió forinttal támogatott. A 2012. október elsején induló projekt egy olyan számítógép által vezérelt elektronikus egység prototípusának elkészítését tűzte ki célul, amelynek segítségével a pálinkák lepárlásakor az egyes gyümölcsfajok tulajdonságaihoz igazíthatók a gyártási paraméterek, a jobb minőségű párlatok elérése érdekében.

A projekt keretében meghatároztuk azokat az illékony párlatkomponenseket (az úgynevezett vezéraromákat), amelyek az eredetvédett pálinkák alapanyagául használt gyümölcsfajok közül a kajszibarack, a meggy, a körte, az alma és a szilva esetében meghatározó módon járulnak hozzá a karakteres íz és illat kialakulásához a párlatban.
 
Ezek a komponensek a lepárlási folyamat során az etanolhoz képesti relatív illékonyságuk alapján kerülnek a gőzfázisba, ezt a tulajdonságukat pedig nagymértékben befolyásolják a lepárlási paraméterek. Egyszerűbben fogalmazva: különböző módon kell főzni az egyes gyümölcsfajokból készülő pálinkákat.
 
A projekt keretében elkészült a gyümölcsfajra optimalizált lepárlást szabályozó berendezés prototípusa. Ez a berendezés alkalmas arra, hogy egy számítógéppel szabályozott lepárlási folyamat részegységeként, a lepárlási paramétereket úgy szabályozza, hogy az egyes gyümölcsfajok vezéraromáinak relatív illékonyságát figyelembe véve, a gyümölcsfajra optimalizált recept szerint menjen végig a lepárlási folyamat.
 
Forrás: www.elelmiszeronline.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum