Pálinka Országkóstoló 2015

2015. 06. 23., kedd

Ebben az évben is töretlenül folytatódik tovább a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek alapvető célkitűzése a magyar pálinka, mint hungarikum minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az Országházban, a 2015. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén.

Fazekas Sándor jelezte: az idei pálinka országkóstoló a  korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását.

A miniszter hozzáfűzte: Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű pálinka készülhessen. Ehhez megvan az egyedi jó minőségű alapanyag - a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is.  A kiváló minőségű magyar pálinkát pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik. A pálinka országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet - mondta.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, mivel ezt a területet nagyon fontosnak tartja a szaktárca. A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos - mondta. A minisztérium ezért fejleszteni akarja a területhez kapcsolódó intézményrendszert, így várhatóan rövidesen köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács - tette hozzá.

Tovább folytatódik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

Szakáli István Loránd, hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár elmondta: el kell érnünk, hogy a hungarikumok az egész világon kellő vonzerőt jelentsenek, ezért lényeges feladat a hazai mellett a nemzetközi népszerűsítésük is. Munkánk eredményeként a külföldiek minőségi magyar nemzeti termékként fogják beazonosítani a pálinkát, aminek legalább olyan kiemelt, országra jellemző itallá kell válnia mint a franciáknál a konyak vagy a skótoknál a whisky.

A pálinka az a termék a Hungarikumok Gyűjteményében, ami gazdaságélénkítő szerepet is betölthet, további nyereséggel kecsegtető piaci potenciált rejt magában. A lepárlással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások tevékenységükkel nagyban hozzájárulhatnak a helyi gazdaság és turizmus élénkítéséhez

Növelni kell a magyar pálinka elismertségét, mind bel-, mind külföldön - mondta a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke az MTI-nek az eseményen. Dúl Udó Endre szerint ehhez a mostaninál szélesebb körű és összehangoltabb marketing tevékenységre volna szükség Mindehhez Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a verseny szakmai elnöke hozzátette: az elmúlt években a kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége csökkent. Három éve még ez 780 ezer hektoliter fok volt, most 750 ezer hektoliter fok, vagyis 1,5 millió liter körül mozog évente.

A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.
 

(MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: www.kormany.hu 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum