A Parlamentben 24 bíráló több mint háromszáz pálinkát értékelt, közülük tízet champion díjban részesített: kilenc kereskedelmi főzdéknek jutott, a bér- és magánfőzők közül pedig egyedüliként Gyenesei István érlelt madárberkenyéjét tartották érdemesnek az elismerésre, mely a 2015. Legjobb Párlata címet is elnyerte. Az év pálinkája az 1Csepp Pálinkaház szőlő-meggy vegyes pálinkája lett.

A Gyenesei Pálinkárium a madárberkenye mellett az Irsai Olivér-tramini szőlő, a szőlő-málna vegyes, és az ágyas feketeribiszke párlataiért is átvehette az arany minősítésű elismerést Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, emellett öt ezüst- és négy bronzéremmel térhetett haza.pálinka

A zsűri 49 főzetet részesített arany minősítésben. – fotó: felsofokon.hu

Örülök, hogy értékteremtő pálinkakészítő munkámra évek óta pozitív visszajelzések érkeznek – mondta Gyenesei István, aki már megkezdte idei párlatai főzését. – Az idén már készítettem eperpálinkát, de még nagyon szögletes, érnie kell. A következő két hét sűrűnek ígérkezik, hiszen itt a málna és jön a feketeribiszke, valamint a cigánymeggy. Ha nem rontom el őket, akkor bármelyikük a csúcsra juthat.

Somogyból szép eredményt ért a Zamárdi Pálinka Manufaktúra is, mely rizling törkölyével és vadbodza pálinkájával szerzett aranyérmei mellett három ezüst- és négy bronzérmes minősítést gyűjtött be, s ezzel a kereskedelmi főzdék mezőnyében – ahol a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák Manufaktúra diadalmaskodott – a nyolcadik helyen végzett.

Forrás: www.agroinform.com