Ezüstösen csillognak a csongrádi pálinkák

2015. 07. 07., kedd

Csongrád - Nem tartják titokban a csongrádi pálinkafőzőben, hogy mitől lesz jó egy párlat. Tanácsokat adnak az ügyfeleknek, hiszen az ő örömük nekik is örömet szerez. Pál Sándor és kollégája nemrég a Parlamentben vett át rangos elismerést.

– Minden díj visszajelzés arról, hogy jó úton járunk. A bírálók vizsgálják a illatot, az ízt, a tisztaságot, a szájérzetet, a gyümölcs karakterét. A technológiai hibákat is elárulja a pálinka. Aki ért hozzá, meg tudja mondani, hogy ez cefrehibás, az melegben erjedt, ennél éretlen volt a gyümölcs, annál rosszul sikerült a főzés. Éppen ezért iratkoztunk be egy bírálói tréningre, tanulni kell a helyes megítélést – mesélte a csongrádi pálinkafőző, Pál Sándor.

Nemrég kollégájával, Hatos-Szekander Ferenccel a Parlamentben járt, hogy egy alma és egy cserszegi fűszeres szőlő párlatért átvegye az ezüst minősítést az idei Pálinka Országkóstoló bérfőzött és a magánfőzött párlatok országos versenyében. Sándor korábban mezőgazdasággal foglalkozott, 2004-ben vette meg a főzdét, négy éve csatlakozott hozzá az addig a fővárosban felvonószerelőként dolgozó Ferenc. A párlatok tisztelete és szeretete vitte őket a váltás irányába, mindent a nulláról kellett kezdeni, kitanulni. 
 

Ezüstösen csillognak a csongrádi pálinkák. Fotó: Králik Emese (galéria)


– A bírálótanfolyam valódi hidegzuhany volt. Akkor rájöttünk: amire mi azt hittük, hogy jó, az nem is az, szóval nem elég, ha az ügyfél dicséri a pálinkát. Eloszlattak tévhiteket, változtattunk a szemléletünkön, a hozzáállásunkon. Megtanultuk, hogy a gyümölcs tiszta, egészséges, mag nélküli legyen. Erre a célra vettünk egy gépet, még a málnát, a szamócát is kimagozzuk. A cefrét hűvösben kell erjeszteni, nem szabad kitenni az udvarra, ahogy szokták. A főzéssel épp csak addig várunk, ameddig az adott gyümölcs megkívánja, utána már csak romlik a minősége. Nem csinálunk titkot az információkból, a főzetőkkel is megosztjuk, workshopot szerveztünk az érdeklődőknek. Örültünk, amikor jelezték: tényleg jobb lett az italuk a tanácsaink hatására – részletezték. 

Egyetértettek abban, hogy nem hisznek az egzotikus gyümölcsből készült pálinkákban, szerintük nincs párja a magyar termésnek, nem kell másban gondolkozni.

Forrás: www.delmagyar.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum