Kevés pálinka készül a bérfőzdékben

2015. 08. 04., kedd

Idén a hatodára esett vissza a mennyiség az előző év azonos időszakához képest.

Drasztikusan, csaknem 85%-kal kevesebb bérfőzött pálinka készült 2015 első öt hónapja alatt, mint az előző év azonos időszakában. Ötven százalék alkoholtartalmú párlatban kifejezve tavaly januártól május végéig 5,7 millió liter pálinkát főzettek, idén viszont csupán 930 ezer litert – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunknak eljuttatott adataiból. A kereskedelmi főzdék – amelyek saját márkanéven hozzák forgalomba a párlatot – viszont negyedével több pálinkát készítettek a vizsgált időszakban. 

Előrehozták a főzést

Bár az év első öt hónapja nem a pálinkafőzés igazi ideje, az adatokból kirajzolódó visszaesés legnyilvánvalóbb oka, hogy a bérfőzés idén már nem adómentes: januártól egy liter 50% alkoholtartalmú, bérfőzött pálinka jövedéki adója 835 forint. Ez az ár évente 50 liter, legfeljebb 86% alkoholtartalmú (azaz 86 liter 50%-os) párlat bérfőzetése esetén érvényes, nagyobb mennyiség esetén a dupláját kell fizetni egy liter után. 

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, Halász Róbert szerint a jelentős csökkenés hátterében az állhat, hogy aki tudta, az előrehozta a főzést, hogy még adómentesen legyen pálinkája. De az is közrejátszhat, hogy idén inkább otthon, magánfőzésben és akár bejelentés nélkül, zugfőzésben készülnek a párlatok. 

Kevés bejelentés

Az otthoni magánfőzők idén július 23-ig 9989 desztilláló berendezést jelentettek be az önkormányzatoknál. 

Területenként változhat, mennyire jellemző a magánfőzés: ahol több jó bérfőzde működik, ott nem biztos, hogy nekiállnak desztillálni a garázsban, ám ahol kevesebb a lehetőség, nagyobb az esély rá. A magánfőzők évi ezer forintért készíthetnek 50 liter pálinkát, vagyis nemcsak a bérfőzés literenkénti 700–1300 forintos díját, hanem a jövedéki adót és az egész költség áfáját is megspórolhatják. 

A berendezéseket január 15-ig kellett bejelenteniük az önkormányzatoknál. Eddig mintegy tízezer készüléket vettek nyilvántartásba, ám korábbi becslések szerint 20–40 ezer is lehet. Az igazgató szerint elképzelhető, hogy egyesek azért nem jelentik be a desztillálókat, mert arra számítanak, hogy változik a szabályozás, és nem szeretnék, hogy nyoma legyen a készüléknek  az önkormányzatnál, illetve az adóhatóságnál. 

Takarékon a főzde

– Az első fél évben elvétve volt bérfőzési munka – mondta Ignácz Tibor, a gyomaendrődi Hármas-Körös Pálinka Manufaktúra tulajdonosa. – Mindenki tavaly, adómentesen igyekezett főzetni: akiket kapacitási problémák miatt nem tudtunk fogadni, azok hallani sem akartak a januári főzésről, inkább elvitték máshová a cefréjüket. A visszaesést az is jól mutatja, hogy a Békés megyei bérfőzdében tavaly ilyenkor egy műszakban folyamatosan dolgoztak egész héten, most viszont heti két nap alatt elvégzik a munkát. A tulajdonos szerint a változást leginkább az adómentesség megszűnése okozza, ami miatt az emberek egy része átállhatott a magánfőzésre, esetleg a zugfőzésre. Az sem mellékes, véli a pálinkamester szakmérnök, hogy az elmúlt években sokan a szükségesnél több szeszt főzettek, így nagy készletek lehetnek felhalmozva, és nem sürgős az utánpótlás. 

Halász Róbert szerint nehéz a csökkenés egyértelmű okait megtalálni, ráadásul még kevés idő telt el az évből ahhoz, hogy komoly következtetéseket lehessen levonni. Mint mondta, még mindkét irányba változhat a mennyiség, ám várakozása szerint a tavalyihoz képest idén csak kicsivel lesz kevesebb a bérfőzött pálinka. 

Ignácz Tibor arra számít, hogy az egész évet nézve is visszaesik a bérfőzött pálinka mennyisége, csak a csökkenés mértéke kérdéses. Kell pár év, tette hozzá, amíg helyrebillennek a dolgok: rossz tapasztalatokat szereznek az emberek az otthoni főzéssel, rájönnek, hogy 2010 előtt hasonló mértékű, 700 forint volt egy liter pálinka adója, és elfogy a korábban lefőzött jelentős mennyiség.  

Forrás: www.metropol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum