Adózva is népszerű a bérfőzés

2015. 08. 07., péntek

„Abnormálisan” nagy mennyiségű pálinkát készített tavaly a lakosság, csaknem tizennégymillió litert

Tapasztalható visszaesés a pálinka bérfőzésnél az idén, a lapunk által megkérdezett szakember szerint azonban tavaly volt extrém magas a főzési kedv. Január óta egy liter ötvenfokos pálinka bérfőzetéséért 835 forintos jövedéki adót kell fizetni.
pálinka 20150807
A jövedéki adó bevezetése segíti a legális forgalmat, a NAV ellenőriz (Fotó: Varga Imre)
 
Regisztrálni kellett az év elején az otthoni pálinkafőző készülékeket, emellett januártól már nem főzethetünk adómentesen pálinkát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lapunknak megküldött adatai szerint mintegy tízezer párlatkészítő készüléket regisztrált a lakosság az önkormányzatoknál, ennek egyszeri díja ezer forint, vagyis jelképes összeg volt. Mint megírtuk, korábban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mert – az indoklás szerint – az éveken át jövedékiadó-mentes párlatkészítés korlátozta a piaci versenyt. Ezért a kormány januártól 835 forintban határozta meg egy liter ötvenfokos pálinka jövedéki adóját. A NAV adatai szerint az év első hét hónapjában az adóbevétel meghaladta az egymilliárd forintot.
 
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde pálinkamestere lapunknak elmondta: az idén tapasztalható ugyan visszaesés a bérfőzésben, de tavaly „abnormálisan” nagy mennyiségű pálinkát főzetett a lakosság, hozzávetőleg tizenhárom-tizennégy millió litert. A szakember szerint az idén a gyümölcs ára is magasabb, de a tapasztalatok szerint a kereskedelmi főzdéknek még mindig a lakosság a legnagyobb konkurenciája a gyümölcsfelvásárlóknál, és az adókötelezettség mellett sem csökken a háztáji főzés. A szeszadó bevezetésével ismét a legális forgalom felé tolódott a piac, amely mindenképpen pozitív.
 
Az adóhivatal a vizsgálatokkal kapcsolatban lapunkkal azt közölte: figyelembe véve, hogy a párlatelőállítás és a bérfőzetés kedvezményes adómérték alá tartozik, fennáll a veszélye, hogy egyes személyek ezzel a könnyítéssel visszaélnek. A NAV ellenőrzéseinek nem célja a jogkövető magatartást tanúsítók „vegzálása”. Az ellenőrzések közérdekű bejelentések és kockázatelemzés alapján történnek, de ellenőrzik az alacsony színvonalú vendéglátó-ipari egységeket, a piacokat és a közterületeket.
 
Forrás: www.magyarhirlap.hu
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum