„Nem tudom” szilva és más finomságok

2015. 09. 24., csütörtök

A Győr Plusz a pálinkafesztiválon járt!

 
 

A pálinkafesztivál történetének kezdetén 7, idén pedig immár 18 kiállító várta a Dunakapu térre látogatókat. A felújított belvárosi találkahelyen rendezte a Magyar Hagyományok Fesztiválját és a VIII. Győri Pálinkafesztivált a Magyar Hagyományok Háza Győr Alapítvány, együttműködésben a Győri Művészeti és Fesztiválközponttal. „Az elmúlt évek alatt az ország legjobbjai lettünk, és ezt nem mi valljuk saját magunkról, hanem a résztvevő pálinkaházak és a szakértők” - nyilatkozta portálunknak Horváth Zoltán, a szervező alapítvány képviseletében. „Az ország legtöbb champion díjas pálinkáját megkóstolhatják a rendezvényünkre látogatók. Törekedünk arra, hogy megtartsuk a magas színvonalat, éppen ezért folyamatosan fejlődünk. Annak idején mikor megálmodtuk a fesztivált az volt a fő célunk, hogy ápoljuk a hagyományainkat, és az, hogy egy közösségösszekovácsoló, tartalmas programsorozatot kínáljunk az érdeklődőknek” - tette hozzá Horváth Zoltán.

Ahhoz, hogy magunk is megbizonyosodjunk a színvonalról, rövid sétát tettünk a Dunkapu téren felállított standok között. Felkutattuk a kínálatot, néha „bűnbe” estünk és kóstoltunk, na és persze nagyon jókat beszélgettünk a pálinkafőző mesterekkel. Elsőként a Márkházi Pálinkafőző Társaság tulajdonosával, aki legújabb nedűjéről, a „Nem tudom” szilva névre keresztelt finomságról beszélt a Győr Plusznak. „Gyakorlatilag erről a szilváról senki nem tudja, hogy mi a neve!” - kezdte nevetve nyilatkozatát Szelei Sándor, majd vázolta a névadás valódi okának történelmi hátterét. „A II. világháború előtt Magyarországon 147 féle őshonos szilvafajta volt, amiket a parasztemberek a falvak határában vagy domboldalakon termesztettek. A gyümölcsfák aztán elvadultak, benőtte őket az erdő, csakúgy, ahogy a mi falunkban. Ezeken a növényeken három évente van úgy termés, hogy talán lekvárnak elegendő, de két évvel ezelőtt volt egy olyan termésünk, mellyel egy felöntésnyi kereskedelmi tételt tudtunk produkálni, amiből végül 58 palacknyi pálinka született” - hangsúlyozta a szakember.

Így aztán szerencsésnek mondhatják magukat a győriek, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy kóstoljanak a „nem tudom” szilvából! „Csak Győrbe hoztuk el ezt a nedűt, mert szeretünk ide járni, szeretjük a fesztivált, és a közönséget is! Jó a hangulat, jó a miliő, és az sem utolsó szempont, hogy az utóbbi években rengeteg barátra is szert tehettünk” - fogalmazott Szelei Sándor. A fesztiválozók körében a Márkházi társaság már jól bevált, 61 fokos Boszija is hódított, a fantázianév egyébként egy borókaágyon érlelt szilva pálinkára utal.

A Nógrád megyei cég után, a Pannonhalmi Pálinkárium standja felé vettük az irányt, ahol a fesztivál ideje alatt szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni. „Hazai pályán focizunk, így ennek az előnyeit mindenképpen meg kell említeni, hiszen Győr környékiek vagyunk. Nagyon ismertek a pálinkáink, melyek kiváló minőségűek. Azt gondolom, hogy hazánk 5 legjobb minőségű pálinkáját előállító főzdéi között ott vagyunk. A fesztiválra mi is egy újdonsággal készültünk, egy pálinka alapú itallal, ami lényegében egy régi pannonhalmi receptúra alapján készült zöld dió likőr” - árulta el Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.

És, hogy maradjunk a megyei kiválóságoknál, útba ejtettük a tárnokréti Réti Pálinkaházat, akik bár „első bálozók” voltak, mégis azonnal taroltak, hiszen a fesztivál, és Győr város pálinkája címet is bezsebelték. „Különböző gyümölcsöknél, különböző módszereket kell elvégezni ahhoz, hogy tökéletes pálinkát kapjunk. Persze a megfelelő alapanyag mellett elengedhetetlenek a jó minőségű eszközök, majd a szakszerű tárolás és palackozás, nem beszélve arról a szeretetről, amit mi készítők beleteszünk” - mondta a Győr Plusznak Nagy Szilárd. A Réti Pálinkaház pálinkafőző mestere azt is elárulta, hogy egyáltalán nem számítottak arra, hogy az irsai olivér szőlőből készült nedűjüknek ekkora sikere lesz Győrben. „Nagyon örülünk, és nagyon nagy megtiszteltetés számunkra ez a kitüntetés!” - tette hozzá Nagy Szilárd.

Az ízeket a zenei élmény csak tovább fokozta, hiszen szeptember 18-a és 20-a között olyan neves művészek és együttesek léptek fel a Dunakapu téren, mint például a Ghymes Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, vagy éppen Pál István „Szalonna” és Bandája. Nem véletlen, hogy aki kilátogatott a belvárosba, az nehezen szakadt el a hagyományőrző fergetegből...

Csapucha Adrienn

Forrás: www.gyorplusz.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum