NEM BUKOTT EL A PÁLINKA SZABADSÁGHARC!

2015. 10. 14., szerda

Egyáltalán nem bukott el a “pálinka szabadságharc” – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára a PestiSrácok.hu megkeresésére.

V. Németh Zsolt rávilágított: a kormány EU-val folytatott jogvitájának végeredménye, hogy sikerült megóvni az otthoni pálinkafőzés szabadságát, de ki kellett vetni a szerény mértékű adót. – A pálinkafőzés továbbra is szabad lesz és ez nagy eredmény. Öt éve azért vezette be a Fidesz-KDNP-kormány ezt a lehetőséget, hogy szabadságélményt adjon az embereknek, s amit addig törvénytelenül, sokszor rossz technológiával végeztek, végre legálisan lehessen megtenni. Fontos vidékfejlesztési cél is volt, hiszen az otthoni főzéssel szó szerint a felszínre kerültek a készülékek és a pálinkafőzés sok évszázados tudása, hagyománya. Immár jó minőségű berendezéseket lehet kapni, amivel akár néhány tíz liter cefréből is lehet főzni,  úgy, hogy azt nem kell máséval összekeverni. Így a gazdáé az élmény, hogy a terméket a szürettől a palackozásig maga állíthatja elő – magyarázta el a PS-nek az államtitkár. V. Németh Zsolt szerint volt értelme az öt “ingyenes” pálinkaszezonnak, az emberek megvették a jó főzőket, kicserélték a tapasztalataikat, s így jelentősen javult a minőség, ami versenyre kényszerítette a bérfőzdéket és gyártókat is.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője kedden sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az EU-val folytatott vita miatt ugyan jövőben is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége, s nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre, ám bevezetik a párlatadójelet, ami 700 forint lesz literenként. Egy főzéshez minimum öt, maximum 86 adójegyet kell megvásárolni – vagyis a pálinkafőzési jogosultság 3500 forintos adóval megváltható. Az ellenőrzést nem a NAV, hanem az helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

A PestiSrácok.hu egy jövedéki ügyekben jártas forrása pedig úgy nyilatkozott, a jelenlegi törvényi szabályozás alapján már idén január 1-jétől minden magánfőzőnek bejelentési kötelezettsége volt az önkormányzat felé. Az az előírás, hogy egy évben maximum 86 liter 50 fokos párlatot desztillálhat a magánfőző, azt jelenti, hogy ha ennél több folyik ki a berendezésből, akkor a becsületes magánzónak bejelentést kell tennie a vámhatóság felé a többlet megsemmisítése érdekében. Megjegyzendő azonban, hogy nem sorjáznak az ilyen jellegű bejelentések a NAV-nál, bár még bőven tart a főzési szezon és történhetnek csodák.

Forrásunk szerint aggályos, hogy az önkormányzatoknak hiába vannak hasonlóan erős jogosítványai, mint a NAV-nak, de a gyakorlatban kérdéses, tudnak-e élni ezekkel és hogyan tudják ellenőrizni a magánszemélyek birtokában lévő berendezéseket és párlatot? – Az önkormányzatok ellenőrzési lehetőségeit figyelembe véve az új előírás leginkább az önkéntes alapú bejelentések regisztrálását jelenti majd a törvényi változások életbe lépése után, és esetenként a 3500 forintos “átalányadó” beszedését – fűzte hozzá. Szerinte a most érvényes szabályozás szigorát jól jelzi, hogy nem a gyümölcsös, vagy hétvégi kert szerinti önkormányzatnál (ahol főz az ember), hanem a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell bejelenteni a készüléket.

PESTISRÁCOK.HU

Forrás: www.pestisracok.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum