SIKERREL VÍVTUK MEG A BRÜSSZELI CSATÁT

2015. 10. 15., csütörtök
A kormány sikerrel vívta meg a csatát Brüsszellel, az otthoni pálinkafőzés történelmi-kulturális hagyománya így tovább élhet – ezt mondta lapunknak nyilatkozva a nemzetgazdasági tárca adóügyi és parlamenti államtitkára. Tállai András miniszterhelyettes hozzátette: a tervek szerint januárban új szabályok lépnek életbe, de a passzusok senkinek sem okoznak majd megterhelést.

– Régóta tart a vita a magyar kormány és az Európai Bizottság között arról, megfelelőek-e azok a hazai adószabályok, amelyek ingyenessé tették az otthoni pálinkafőzést. Februárban kötelezettségszegési eljárás is indult hazánk ellen. Hol tart most az ügy?
– Hosszas tárgyalások után a kormány megvédte Brüsszelben a házi pálinkafőzést. Így jövőre is készíthet otthonában párlatot bármely magyar gyümölcstermesztő magánszemély. A pálinkafőzés szabadságának megóvásáért ugyanakkor bizonyos kompromisszumokat kellett kötni. Sikerült elérnünk, hogy a magyar gazdáknak a jövőben se kelljen adóraktári engedélyt kérniük, emellett nem lesz szükség az ital alkoholfokának megmérésére és nyilvántartások vezetésére sem. Azaz a már megszokott mennyiségben továbbra is szabadon lehet pálinkát előállítani.

– Milyen változásra számíthatnak ennek nyomán az érintettek?
– A tervek szerint január elsején új szabályok lépnek életbe, ezek szerint a magánfőzőknek úgynevezett párlatadójegyet kell beszerezniük a vámhatóságtól. A jegy értéke hétszáz forint lenne, az összeget egy liter 42 fokos pálinka után rónák le. A pálinkát otthon készítőknek évente legalább öt párlatadójegyet kellene beszerezniük, ami 3500 forint kiadást jelentene. Fontos ugyanakkor, hogy a jegy igazolná az otthon előállított pálinka eredetét, így a háznál készített italt pálinkaversenyre is benevezhetné a polgár.

– Melyik hatóság őrködik majd az új rendelkezések megtartása felett?
– Az ellenőrzés feladatát az önkormányzati adóhatóságok láthatják el. Ha valaki elfelejtené bejelenteni desztillálóberendezését, vagy párlatadójegy beszerzése nélkül készítene pálinkát, először csak figyelmeztetést kapna: a helyhatóság felszólítaná az érintettet, hogy 15 napon belül pótolja  mulasztását. A kétszázezer forintig terjedő büntetés csak akkor jöhet szóba, ha a magánszemély a felszólítás ellenére sem teljesíti törvényes kötelezettségét. Az állami vámhatóság a jogszabálysértő értékesítések ügyében járna el.

– A tervezett rendelkezések beiktatásával végleg pont kerülhet az unióval folytatott pálinkavita végére?
– Igen. Úgy hiszem, az új szabályok nem jelentenek majd különösebb megterhelést az emberek számára, viszont garantálják hazánk egyik fontos történelmi-kulturális hagyományának továbbélését, az otthoni pálinkafőzés szabadságát.

Forrás: www.magyaridok.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum