Meg kell védeni az uniós oltalom alatt álló pálinka és a törkölypálinka földrajzi árujelzőit – többek között ezzel indokolja Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a pálinkatörvény kedden benyújtott törvénymódosító javaslatában, hogy miért van szükség arra, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté váljon. Ezzel a minőségi pálinkáért felelős tanács hasonló rangra emelkedne, mint a Magyar Tudományos Akadémia vagy a Magyar Művészeti Akadémia.

 
Amennyiben a csaknem kétharmados kormánytöbbségű Országgyűlés áldását adja a törvényjavaslatra, a Pálinka Nemzeti Tanács szélesebb körű felhatalmazással tudja majd képviselni a pálinkafőzők érdekeit, védheti a minőséget, továbbá vizsgálhatja az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott pálinka, törkölypálinka termékleírásainak betartását. Ezen kívül, a tanács felléphetne azokkal szemben is, akik megsértik az uniós földrajzijelzés-oltalommal összefüggő előírásokat, s érvényesíthet egységes marketingstratégiát.

 

Az államháztartásról szóló hatályos törvény szerint a köztestület önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkezik, közfeladatainak ellátásához felruházzák a megfelelő jogosítványokkal, a végrehajtást önigazgatás útján végzi.

idilli életkép pálinkával

Ezt meg is kell megóvni – fotó: Shutterstock

A pálinkatörvény alapján 2009 áprilisában alakult Pálinka Nemzeti Tanács a pálinkafőzők országos szakmai egyeztető fórumaként működik, abban minden szakmai szervezet a szeszfőzde-adóraktár engedéllyel rendelkező tagjainak száma alapján képviselteti magát. A testület közreműködik a pálinkatörvény végrehajtásában, szakmai véleményt ad, és javaslatokat tesz a kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben, továbbá segíti a pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozását is.

A tizenhárom fős testület tagjait – amelyből tíz a szakmai szervezetek, kettő az agrárpolitikáért felelős, egy pedig az adópolitikáért felelős miniszter jelöltje – az agrárminiszter három évre kéri fel.

Forrás: www.agroinform.com