A pálinka kínálni való dolog, amire büszke a tulajdonosa

2015. 11. 18., szerda

Százhúsz hektár gyümölcsös. Elképzelni is nehéz azt a rengeteg gyümölcsfát amennyi elfér ekkora területen. Ilyen nagy gyümölcsöskert volt Dombegyház északi határában, ha az ember Kisdombegyház felől érkezett a faluba, az utolsó métereket a hatalmas gyümölcsöskert mellett tette meg.

Abszolút nem volt tehát elvetélt Borsodi János, a mezőkovácsházi Egyensúly Kft. ügyvezetőjének ötlete, amelyik egy szeszfőzde telepítését képzelte el az út másik oldalán, szemben a végelláthatatlan hosszú gyümölcsfasorokkal. A gondolatot villámgyorsan követte a tett és a rendszerváltás első esztendejében, 1990-ben megépült a pálinkafőzde, szemben a kifogástalan minőségű, és kifogyhatatlan alapanyagudvarral.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Tonka István
Galéria
- Én akkor alkalmazottként kerültem a főzdébe – emlékezett a kezdetek kezdetére Tonka István (60), a TOBO Kft. egyik tulajdonosa. Ma ez a cég üzemelteti az Egyensúly Kft. által épített pálinkafőzdét. – Itt vagyok az első pillanattól kezdve. Így azután nagyon fájó szívvel végigszenvedtem azt is, amikor a szemközti gyümölcsös fáit egytől egyig kitépték a földből…

- Ki tette ezt?

- A Petőfi TSZ vezetői döntöttek úgy, hogy megszüntetik a gyümölcstermesztést. Jöttek a traktorok és egymás után húzták ki a földből a gyümölcsfákat.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
- Ez mikor történt?

- A fákat 1996-ban és 97-ben tüntették el.

- Akkor még az Egyensúly Kft. volt az üzemeltető?

- Már nem, hanem a TOBO Kft.

- A TOBO Kft. mikor és hogyan lett a főzde tulajdonosa?

- Akkor, amikor az Egyensúly Kft. felszámolásra került 1995-ben. A cég többféle tevékenységet folytatott. A felszámolás egyéb tevékenységei miatt érte utol a vállalkozást, így lehetőség nyílt arra, hogy felszámolásból megvásároljuk a szeszfőzdét. Licitáltunk rá, és sikerült megvennünk.

- A TOBO fantázianév mit takar?

- Azt, hogy a pálinkafőzde a Tonka és a Borsodi családok tulajdonában van. A két családnévből alakítottuk ki a közös cég nevét.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
A TOBO Kft. pálinkafőzdéje Dombegyház határában
Még több fotó

- Szóval belevágtak a pálinkafőzésbe. Nem volt kockázatos döntés?

- Tulajdonképpen nem. Mi kezdtük el üzemeltetni a főzdét, ismertük az eredményeit, a fejlődését, sőt azt is tudtuk, hogy mit kell tennünk azért, hogy nőjön, növekedjen főzetőink száma. Tehát nem kockázatot, hanem lehetőséget vásároltunk.

- Idén ünnepelte a TOBO Kft. a huszadik születésnapját, ez azt jelenti, hogy jól sáfárkodtak a lehetőségeikkel. Elsősorban mire figyeltek az üzemeltetésnél?

- A már nálunk főzetők feltétel nélküli bizalmának az elnyerése, ezt tartottuk a legfontosabb feladatunknak. Ennek a szempontnak vetettük alá minden cselekedetünket. Hiszen a pálinka kínálni való dolog, amire büszke a készítője. Ha a nálunk főtt pálinka finom, jó minőségű, akkor számíthatunk arra, hogy a kínáló ember visszatér hozzánk, a megkínált ember pedig ügyfelünkké válik.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Cefre: félúton gyümölcsből a pálinka felé
Fotókért katt ide

- Miket tettek a bizalom elnyerése érdekében?

- Kezdjük a legelején. Mindenkinek a saját cefréjét főzzük ki. Azaz mindenki azt kapja vissza tőlünk, amit elhozott hozzánk. A pálinka minőségének meghatározó eleme az alapanyag. Jó minőségű cefréből kiváló, rossz minőségű cefréből rosszabb pálinka keletkezik.

- Álljunk is meg egy szóra a cefrénél. Önök minden cefrét kifőznek, vagy van olyan anyag, amit elutasítanak?

- Nehéz dolog ez. Mi természetesen látjuk, milyen a cefre minősége és tudjuk azt is, hogy nem fogunk tudni kiváló pálinkát főzni belőle. Másrészt viszont, ha nem főzzük ki a tulajdonos cefréjét, akkor megbántjuk az ügyfelünket.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Borsodi László
Még több kép
- Éppen ezért mindenkinek elmondjuk, hogy mire számíthat – egészítette ki kollégája mondanivalójátBorsodi László, a cég másik tulajdonosa. – Nem gyakran, de évente két, három alkalommal azért előfordul, hogy minőségi okok miatt nem vállaljuk el a cefre kifőzését.

- Mennyi az a legkisebb mennyiség, amit már lefőznek?

- Körülbelül 120 liter. Technikailag megoldhatatlan ennél kevesebbel foglalkozni.

- Voltam már több pálinkafőzdében is, azokban általában csak egy főzőedényt és egy hűtőtornyot láttam. Az Önök üzemében két pár főzőedény és négy lepárlótorony található. Miért?

- Mi a hagyományos, kettős párlású technológiát építettük be eleve az üzembe – vette vissza a szót Tonka István. - Azaz mi kétszer pároljuk le a pálinkát. A cefre főzéséből keletkező első párlat, az alszesz a kész pálinka alapja. Az alszesz már magasabb szesztartalmú, mint a cefre volt, de lényegesen alacsonyabb, mint a kész pálinka. Az alszeszt finomító üstben egy második desztillációval finomítani kell. E művelet közben választjuk szét az elő- közép- és utópárlatot. A középpárlatból lesz a pálinka.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Hagyományos, kettős párlású technológia
Galéria

- Mit jelent a középpárlat?

- A pálinkakészítés egyik legkényesebb része a három párlat elkülönítése egymástól – magyarázta Borsodi László. -  Az előpárlat tartalmazza a legtöbb káros anyagot, a kozmaolajokat, ennek a legmagasabb az alkoholtartalma is.

- Honnan tudják, hogy mikor van vége az előpárlatnak?

- Vannak mérhető jelei, például a kifolyó pálinka alkoholtartalma és természetesen a tapasztalat is segít ebben.

- Azt is gyakorlati tapasztalatok alapján állapítják meg, hogy mikor végződik az igazi pálinka, és kezdődik az utópárlat?

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Kényelmesen használható, beton burkolatú udvar
Galéria

- Igen, az is megállapítható. Az utópárlat szúrós szagú, nehéz, savanykás ízvilágú párlatrész. Ezt is el kell különíteni a középpárlattól.

- Mi van akkor, ha nem sikerül azonnal?

- Semmi különös, sőt, optimális mennyiségű utópárlat javítja a pálinka élvezeti értékét. Zavaróvá akkor válik, ha túl sok kerül a pálinkába.

- Tehát a második lepárlás után összegyűjtött középpárlat a pálinka. Hány fokos ez a pálinka?

- Pontosan annyi fokos lesz, amilyet a tulajdonos szeretne. A lefőtt pálinkamennyiség szesztartalmát megmérjük, és a kívánt szesztartalmúra hígítjuk vízzel.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
A szivattyú, a töltőedény és a tölcsérre terített tiszta szövet, melyen keresztülszűrik a készterméket, mielőtt a megrendelő edényébe kerül
Látogatásunk alkalmával végignézhettük egy 50 fokos pálinka elkészítését, majd kiszerelését a tulajdonos szállító edényébe. A szolgálatban lévő alkalmazott, Tonka András meghatározta a lefőtt pálinka mennyiségét és a fokolóval a szeszfokát. A tulajdonos 50 fokos pálinkát kért. A mennyiség és az alkoholtartalom ismertében annyi vízzel hígította fel a pálinkát, amennyire szükség volt. Aztán egy szivattyú segítségével edénybe töltötte a kész anyagot, melyet tiszta szöveten átszűrve töltött bele a főzető, cefretulajdonos edényeibe.

- A TOBO Kft. 2011-ben Viharsarki Pálinka néven saját termékkel is megjelent a piacon. Miért vágtak bele saját termék készítésébe és forgalmazásába?

- Azt gondolom, hogy minden pálinkafőzdésnek álma az, hogy legyen saját márkája – indokolta a döntést Borsodi László. – Bennünk van a vágy, hogy megmutassuk a világnak tudományunkat. Milyen az, amikor a pálinkában a saját gondolataink, vágyaink és felgyűlt tapasztalataink ötvöződnek. Milyen az, amikor magunkat jelenítjük meg a pálinkába.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Felcímkézett Viharsarki Pálinkák

- Saját márka gyártásához lényegesen nagyobb kapacitásra van szükség, mint egy, csak bérfőzéssel foglalkozó főzdének. Önök rendelkeznek ilyen kapacitással?

- Természetesen. A céget az elmúlt húsz évben folyamatosan fejlesztettük, ma egyidejűleg 450 mázsa cefrét tudunk erjeszteni. A telephely kialakítása is azt a célt szolgálta, hogy bármilyen kamionnal be lehessen ide állni. A korábbi murvás udvar helyett sima betonplaccon tudunk kényelmesen rakodni. Kapacitásunk és infrastruktúránk, például az időközben kialakított palackozó részlegünk alkalmas kereskedelmi mennyiségű pálinka gyártására. Az értékesítés azonban egy másik történet…

- Milyen történet?

- Nehéz. Hiába vagyunk felkészültek a gyártásra, be kellett látnunk, hogy saját termékünk értékesítésére még nem állunk készen. Sem tárgyi, sem személyi feltételeit nem tudtuk megteremteni. Sokszorosan összetett probléma ez a pálinkagyártás magas jövedéki adójától kiindulva az értékesítő csapat felépítéséig.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Minden a pálinka körül forog. Tonka András (előtérben) várja, hogy lecsurogjon az utolsó csepp is az előző főzetből, de csak azért, hogy utána útjára indtíhassa a következő adag cefrét

- Akkor abbahagyták a saját márka gyártását és értékesítését?

- Abba nem hagytuk, ha valaki rendel tőlünk pálinkát természetesen legyártjuk, de az értékesítésre már nem mozgatunk meg nagy erőket. Ám mégsem múlt el haszon nélkül ez a próbálkozásunk. Ugyanis ismertek lettünk kereskedelmi mennyiséget gyártó pálinkafőzdék világában. Kapacitásunk egy részét ma leköti a márkatermékek gyártása.

- Ez mit jelent?

- Azt, hogy bedolgozunk kereskedelmi főzdéknek. Ezzel nőtt kapacitásunk lekötése, ami jó dolog. Ugyanakkor a kereskedelmi főzés, a pálinka versenyek, a kiállítások sokaságában megmaradtunk hétköznapi embereknek, megőriztük identitásunkat, ugyanazok vagyunk, amik eredendően is voltuk, lakossági bérfőzde. Az elmúlt huszon-egynéhány évben láttunk gyermekeket felnőni, családokat születni, és időseket elmenni. Nem ritkán 80 év feletti főzetők érkeznek hozzánk, legutóbb például a 90 éves Boross Pista bácsi is újra főzetett. Jó egészséget kívánunk nekik, reméljük, még sokáig találkozunk velük! Büszkék vagyunk rájuk! – zárta gondolatait Borsodi László.

Viharsarki pálinka, borsodi laci, megyejárás, borsodi laci, viharsarki pálinka
Szucsik Bernát bácsi törzsfőzető - a nyolcvan évesek klubjából - és Borsodi László

Bár a TOBO Kft. továbbra is elsősorban lakossági bérfőzdének tartja magát, azért rendszeresen bemutatja a Viharsarki Pálinkát a gyulai pálinkafesztiválon, a medgyesegyházi dinnyefesztiválon és a környező települések falunapjain is. Mert akárhogyan is van, egy pálinkafőzdésnek mégiscsak az a legnagyobb (titkos) vágya, hogy legyen saját márkájú pálinkája. A tulajdonosok vallják, számukra a pálinkafőzés nem egyszerű munka, nem csak megélhetést biztosító jövedelemforrás, hanem szenvedély is, hiszen a lélek nem hiányozhat egyetlen pálinkából sem…

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum