Mindenki főzhet pálinkát

2015. 11. 25., szerda

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.

Palotai Kinga - amikor a jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változásokat ismertette a jelenlévőkkel - elmondta, hogy bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.

Hozzátette: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges azokat a nyilatkozatokat is megtennie a magánfőzőnek, amik a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.

A főosztályvezető jelezte: további kedvező változás, hogy a bérfőzde a bérfőzés utáni, a fennálló fizetési kötelezettségét a vámhatóság számára az átutalás mellett csekken is teljesítheti. Továbbá a bérfőzdék adófizetési összeghatára is változik kétezer forintról 500 ezer forintra nő, miközben a jövedéki biztosíték összeghatára 200 ezer forint marad.

A jövedéki törvény modernizációjával kapcsolatban Palotai Kinga közölte: a borhoz kapcsolódó szabályozással kapcsolatban felállítottak egy szakmai szervezetek, minisztériumok, valamint az adóhatóság képviselőiből álló munkacsoportot, amely egyeztetett - főként a borral összefüggő - szakmai kérdésekben. Az új jövedéki törvény tervezet elkészült, és ezt az érintett szakmai szervezetek megkapják véleményezésre. A törvényjavaslat várhatóan a jövő tavasszal kerül az Országgyűlés elé.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot ismertetve azt emelte ki, hogy a leglényegesebb változás, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) köztestületté válik, így az eddigieknél több "jogosítványt" kap. A törvényjavaslat várhatóan a jövő héten kerül az Országgyűlés elé. 

Az idén Magyarországra várhatóan mintegy 160-170 ezer hektoliter import bor érkezik a szakmai szervezetek, a szaktárca és az adóhatóság adatait figyelembe véve - összegezte az idei borimportról kapott tájékoztató adatokat Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, aki az albizottság ülésén is elnökölt. Ez a mennyiség mintegy 30-35 százalékkal kevesebb a múlt évinél, és főként Olaszországból érkezik Magyarországra. Az idei magyar borexport várhatóan mintegy 300 ezer hektoliter lesz, ami növekvő tendenciát jelez - a szakértők egybehanzó véleménye szerint.

(Forrás: MTI)

Forrás: www.ado.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum