Közel 300 éves hagyomány nyomában

2015. 11. 26., csütörtök

Gyulán immár majd három évszázados hagyománya van a pálinka készítésének. A város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben. A tradíció „egyenesági” letéteményese a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. A vállalkozás által működtetett főzde és kóstolóház egy 15 hektáros, gyümölcsösök által körülölelt területen található, ahol a legmagasabb minőségű nedűkhöz vezető úton Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló vezetett végig bennünket.

A főzde a megközelítőleg három évszázados tradíciót követve 2008-ban kezdte meg működését, a Gyulát elkerülő út újkígyósi leágazásánál található hatalmas, gyümölcsösökkel övezett területen. A kezdetektől fogva két főzőmester, Adamik Anikó és Hornung Zoltán dolgozik azon, hogy a legjobb minőségű alapanyagokból csúcskategóriás párlatokat, valódi hungarikumot állítsanak elő.

Fabulya Attila, Gyula
Idegenvezetőnk, Fabulya Attila - képek

A tulajdonosok az első kiugró sikerekből erőt merítve 2011-ben döntöttek úgy, hogy kézműves termékeiket méltó helyen lenne ildomos bemutatniuk, ekkor épült meg a kóstolóház – ismerteti idegenvezetőnk. Mint Fabulya Attila mondja, Gyula idegenforgalmi szempontból rendkívül szerencsés helyzetben van, hiszen évente közel 700 ezer turista látogat el ide.

– Napjainkban már az is elmondható, hogy a vár és fürdő mellett a pálinka is szerves részét képezi a város imázsának, hiszen a messze földön ismert és elismert nedű jelentős mértékben hozzájárul a település és a környék hírnevének öregbítéséhez – teszi hozzá. A manufaktúráról azt is tudni érdemes, hogy 2014-ben az ország legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéje címet nyerte el.

Nem véletlen tehát, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide érdeklődők: volt már többek között svéd, ausztrál, amerikai és japán látogatójuk is. Azonban a belföldi vagy éppen helyi vendégekről épp olyan odafigyeléssel gondoskodnak, mint a messze földről érkezett turistákról. Fabulya Attila hozzáfűzi, a pálinkafőzés kulisszatitkaiba való betekintés mellett természetesen arra is lehetőség adódik, hogy a munkatársak szakértelmét igénybe véve bárki bérfőzetést vegyen igénybe.

Gyulai pálinka - Kóstolóház, Gyula
A kóstolóház és a kemence (galéria)
A kóstolóház vezetője kérdésünkre elmondja, családi vagy éppen céges rendezvényeknek is méltó helyszínt, megfelelő miliőt tudnak biztosítani, legyen szó egyszerű összejövetelről, megbeszélésről vagy éppen csapatépítő tréningről. A tél közeledtével leginkább a disznótoros események kerülnek előtérbe, hiszen a kemence és a kültéri főzőhelyiség talán ilyenkor hasznosítható a leghangulatosabban – meséli. Mint megtudtuk, a kóstolóház történetének egyik legnagyobb és legemlékezetesebb rendezvénye volt, amikor egy multinacionális vállalat megbízásából nagyjából másfél száz fős látványlakodalmat bonyolítottak le.

Ízlelgessük egy picit ezt a kifejezést: látványlakodalom. Az aprólékosan kidolgozott forgatókönyv szerint zajló esemény hatalmas sikert aratott, ugyanis minden momentum egy valódi, autentikus vidéki lagzi részleteivel megegyezően történt. A párlatok nyújtotta gasztronómiai kalandozást egyébiránt Szilágyi Gábor olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mesterszakács ételkölteményei teszik teljessé – egészíti ki mondandóját Fabulya Attila.

Gyulai pálinka, Gyula
Mintegy félszáz nedűt készítenek

Tudva lévő, hogy a gyulai pálinka manufaktúrában közel ötvenféle nedűt készítenek, rendkívül széles tehát a repertoár. Az innovációra nagy hangsúlyt fektetnek, a közelmúltban, több hónapos megfeszített munka eredményeként sikerült például mézpárlatot is előállítaniuk. Az egyedülálló ital rejtelmeibe Adamik Anikó, ügyvezető igazgató, okleveles pálinkakészítő mester engedett betekintést.

Mit érdemes tudni a mézpárlatról?

A karácsony közeledtével új terméket hozunk forgalomba, ami egy mézpárlat alapú különlegesség, nevezetesen a mézlikőr. A célunk az, hogy a méz erjesztésével olyan párlatot hozzunk létre, ami a méz illatát, aromáját, ízvilágát adja vissza esszenciális formában.

Mi volt ennek a munkának a legnagyobb nehézsége?

A mézpárlat-projekten már a nyár eleje óta dolgozunk, s meglehetősen nagy nehézséget okozott például a jövedéki szabályozás, mert erre még egyszerűen nem volt precedens. Úgy tudom, hogy ez a termék páratlan, tehát eddig hazánkban még nem készült méz erjesztésével párlat. A másik hatalmas feladatot, az igazán nagy szakmai kihívást maga a méz erjesztésének folyamata jelentette, hiszen a méz arról híres, hogy nagyon magas az antioxidáns tartalma és antibakteriális hatása is van. A mézben található anyagok az emberi szervezetnek nagyon hasznosak, ugyanakkor az erjedésben főszerepet játszó élesztőgombák számára nem éppen kedvezőek, mivel gátolják az erjedési folyamatot. Így aztán egy nagyon jó minőségű mézből, aminek igen magas a hasznos anyag tartalma, meglehetősen nehéz párlatot előállítani, nekünk mégis sikerült.

Gyulai pálinka manufaktúra, Gyula
Galéria
A mézlikőr bemutatója a Gyulai Méz és mézeskalács fesztiválon lesz, december 12-én 11 órakor. A karácsonyra várható különlegességről - levezetésként - érdemes még egy cseppet visszakanyarodni a szintén kuriózumnak tekinthető többi párlathoz. Fabulya Attila ismertetése szerint a kóstolóház és a főzde környezetében lévő, bőven termő gyümölcsösben minden megtalálható, ami a kiemelkedő minőségű italok elkészítéséhez szükséges.

Az úgynevezett alapgyümölcsök, mint az alma, körte, szilva, kajszibarack és birs mellett például saját bodzaültetvénnyel is rendelkeznek. Mint mondja, köztudott dolog, hogy nagyon jó pálinkát kizárólag kiemelkedő minőségű alapanyagból lehet készíteni, s ennek megfelelően náluk a gyümölcsfától a palackig tervezetten, kellő gondossággal, odafigyeléssel zajlik a készítés folyamata.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum