Pálinkás jó napot!

2015. 11. 30., hétfő
Képzeljék, van napja – december 6-án – a magyar pálinkának is. Megjegyzem, nem is lehet másnak „pálinkája” rajtunk kívül, mert az uniós pátens nem engedi. Galambos Béla jegyzete.
 

Illusztráció: Barack fesztivál BoldogkőváraljánIllusztráció: Barack fesztivál Boldogkőváralján - © Fotó: ÉKN

Elgondolható, mit éreznek a történelmi Szatmár és Bereg határon túl rekedt magyarjai… Ők is tudják már, a pálinka hungarikum, amelynek nyolc földrajzi eredetvédett fajtájából hármat – szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói fürtös meggy – megyénk jegyez, így nekünk illendő néhány dolgot tudnunk róla: kizárólag Magyarországon termett gyümölcs használható fel pálinka készítéséhez. Ezekből is csak olyan, melyet hazánkban cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak, s minimum 37,5 százalék (sokak szerint szenteltvíz!) az alkoholfoka. Ha „kisüsti”, akkor legfeljebb ezer liter űrtartalmú, rezes lepárlóberendezésben, legalább kétszeri, szakaszos lepárlással állították elő. Érlelt a pálinka, ha legalább hat hónapig pihentették fahordóban.

 

Számos olyan szeszes italt is pálinkának neveznek a vásárlók, amelyek hivatalosan nem viselhetik ezt a nevet. Ilyen például a mézes pálinka, hogy a gyümölcsaromával tuningolt krumpliszeszről már ne is beszéljek. A jó pálinka tehát átlátszó és színtelen gyümölcspárlat, kivéve, ha aranysárgára érlelt vagy ágyas. Fogyasztani csak mértékkel, s ha jó, véletlenül sem behűtve, csak hűvösen, hogy élvezhessük gyümölcsösségét.

Hogy mindezt miért sorjáztam el? Képzeljék, tíz éve alakult a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, amelynek tagjai fölesküdtek: őrzik, s viszik a lángot…

Forrás: www.mon.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum