Mitől lesz egy pálinka kerítésszaggató?

2015. 12. 21., hétfő
Befogott orr, fancsali arc, könnyes szem: a pálinka fogyasztásnak nem arról kellene szólnia, hogy mielőbb túlessünk a felesen. Ehhez azonban tényleg finom párlatra van szükség. Olyat viszont nem könnyű készíteni. Most eloszlatunk néhány tévhitet.
Mitől lesz egy pálinka kerítésszaggató?
Fotó: Matt Haigh/Flickr
A pálinkakóstolás közben a gyümölcs kellemes aromái azok, amelyeket érezni kell, az alkohol és a többi mind-mind csak ez után jön. Jobb, ha előre tisztázzuk: a kerítésszaggató elnevezés alatt nem feltétlenül azt kell értenünk, hogy magas alkoholtartalommal bíró pálinkával hozott össze a sors, hanem inkább arra gondoljunk, hogy a végeredmény nem lett a legjobb.
 
Ha már egyből az alkohollal kezdtük… Az egyik alapfeltétele a jó pálinkának, hogy 37,5%-nál több alkohol kell legyen benne. Ez annyira szigorú szabály, hogy törvénybe is foglalták. Persze a törvény még egy csomó mást is kimond. Legyen egynemű vagy házasított pálinka, nagyon fontos, hogy 100%-ban magyar gyümölcsből készüljön. 
 
De mégis, hogyan tudjuk éles helyzetben megállapítani, hogy jó minőségű pálinkával van-e dolgunk?
 
Az egyik legelterjedtebb technika a szárazteszt. Ha a kiürült poharunkba szagolva továbbra is érezni a gyümölcs illatát, jó jel. Ehhez hasonló az a módszer, amely során – csakúgy, mint a parfümök tesztelésekor – néhány cseppet a csuklónkra kenünk, és ha perc múltán is gyümölcsillatot érzünk, akkor minden bizonnyal remek pálinkával van dolgunk. Ám, ha az illat elillan, akkor csak aromás szesszel állunk szemben.  
 
A gyümölcságy és az érlelés módosíthat a pálinka színén, fontos, hogy egy ágyas pálinka is homogén és áttetsző legyen.
 
Hogyan kóstoljam?
 
A pálinkakóstolásra – csakúgy, mint a borok ízlelésére – a tulipán formájú pohár a legideálisabb, félig töltve. Az illat vizsgálata után pedig úgy, mint a bort, kis kortyokban érdemes kóstolgatni a pálinkát is, így keresve a gyümölcsös ízeket.
 
Mitől lesz egy pálinka kerítésszaggató?
Fotó: jolizoli/Flickr
 
Nem szabad elmenni a pálinka ideális hőmérséklete mellett sem. Sajnos rengeteg szórakozóhelyen, étteremben és fesztiválon még mindig nagyon lehűtik a pálinkát, amelynek úgy nem érezni az aromáit. A pálinka ideális hőmérséklete 18-20 fok. Szóval ne zárjuk el túlhűtéssel és ne zavarjuk el túl meleggel sem az illatokat és ízeket!
 
Egy szó, mint száz, habár az évtizedek berögzült szokásait levetni magunkról nehéz, érdemes ha másért nem is, játékos szórakozásból, kipróbálni a fent említett praktikákat, és meglátjuk miként tárul elénk a pálinka új arca.
 
Forrás: www.boraszportal.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum