Nagy Árpád: 2015 közepesen jó évjárat volt

2016. 02. 01., hétfő

A kereskedelmi-és bérfőzés, a gyümölcstermesztés, továbbá a turizmus területén is érdekeltséggel rendelkező békéscsabai vállalkozás tulajdonosát a többi között arról faggattuk, hogy számukra mit hozott a 2015-ös esztendő, illetve arról is, mit várnak a 2016-os évtől. Mint a többszörös díjnyertes Árpád és Vadász Pálinkákat is készítő Kisrét Manufaktúra Kft. első embere elmondta, a tavalyi évjáratú szilvapárlatokból mindenképpen érdemes eltenni az unokák számára.

 

– Mindent egybevetve elmondható, a bérfőzetés nagyon jól teljesített a tavalyi évben, ezt a szegmenst tovább szükséges erősítenünk – emelte ki első körben Nagy Árpád összegző kérdésünkre, aláhúzva: igazán kiugró minőségű párlatokat tudtak előállítani, ami ráadásként meglehetősen magas kihozatallal is párosult. A 2015-ös évjáratból tehát mindenképpen érdemes eltenni az unokáknak – húzta alá. A szezon kezdete nem volt ennyire egyértelműen örömteli, hiszen a tavalyi évben két nem várt csapás érte a bérfőzési szektort – részletezte az előzményeket a főzőmesterként is tevékenykedő cégvezető, hozzátéve: a jövedéki adóváltozások okán majdhogynem megduplázódott a már öt éve megszokott bérfőzetési díj, míg második csapásként az alacsony terméshozam is megemlíthető.

Békés megye adottságai, vagyis az erős fekete, kötött föld miatt leginkább a szilva érzi jól magát a talajban. Ebből adódóan a bérfőzetők is főként ennek a gyümölcsnek a termesztését részesítik előnyben. A tavalyi év időjárása viszont alapvetően kedvezőtlen volt, a korai virágzás és a tavaszi fagy is erőteljesen csökkentette a mennyiséget. Ahogyan Nagy Árpád fogalmazott, az eltelt közel két évtizedben talán még nem is volt ennyire alacsony a szilva terméshozama.

Árpád Pálinka - Nagy Árpád, Békéscsaba
Az eredmények egyik legpontosabb, legjobb fokmérője ilyen esetben az, ha azt veszik alapul, hogy a korábbi kuncsaftok közül milyen arányban tértek vissza, s ez gyakorlatilag 100 százalékra tehető – tudtuk meg. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak, s egyértelműen kimondható, hogy annak, akinek van gyümölcsöse a háznál, illetve kerttel rendelkezik, azok mind visszataláltak hozzájuk a cefréjükkel.

Kereskedelmi tevékenységükkel kapcsolatosan azt mondta, a siker ezen a területen két fő pilléren nyugszik. Az egyik az alapanyagként felhasználandó gyümölcsök minősége és mennyisége, a másik meghatározó tényező pedig az ár. Ilyen vetületben a tavalyi évben egyfajta libikókaszerű mozgás volt megfigyelhető. Míg a korai termésű gyümölcsök (meggy, cseresznye, fekete ribizli, szamóca) nagyon szépen teljesítettek, az illatanyag és a gyümölcscukor tartalmuk is magas volt, addig a július közepétől érő gyümölcsök, mint például a barack is a várakozásoknál sokkal gyengébben termett. Még az általában ipari mennyiséget előállító, Kecskemét környéki régióban is csupán „néhány kosárnyi gyümölcsöt” tudtak szedni – érzékeltette Nagy Árpád.

Árpád Pálinka, Békéscsaba
Mint mondta, a jófajta gyümölcsért egészen Győr-Moson-Sopron, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéig kellett menniük, s leginkább a felvásárlási árakon érződött a tavaszi fagykár következménye. Ami megtermett, mint például a szilva, a birs és a szőlő nagyon jó minőségű volt. S, az is elmondható, hogy a körte a kiemelkedő aromatika mellett még országos szinten is rekordtermést hozott. Az értékesítési területről csupa pozitív hír érkezett, összességében mintegy 15 százalékos növekedést tudnak felmutatni – ismertette a cégvezető 2015 gazdasági summázataként, kiemelve: a jelenlegi, pálinka-szegmensben tapasztalható viszonyokhoz képest ez kiugró eredménynek tekinthető, hiszen megtorpant a pálinkafogyasztók újbóli megszólítása.

Az idei terveikről szólva azt közölte, nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, az eddigiekben alkalmazott irányelveiknek megfelelően a meglévőek mellett új és megújuló termékcsaládokkal is megjelennek a piacon. Enyhe képzavarral élve azt lehet mondani, hogy még a prémium minőségű termékeik esetében sem ülnek a babérjaikon.

Árpád Pálinka - Nagy Árpád, Békéscsaba
Nagy Árpád erről úgy vélekedik: minden évben valami újjal és izgalmassal szükséges előállni, olyasmivel, amivel előtte még senki sem foglalkozott. Tavaly ilyen volt a többi között a Champion-pálinka, idén pedig tavasszal, április környékén és ősszel jönnek ki egy-egy igazi újdonsággal; ezek részletei azonban egyelőre nem publikusak.

Ami viszont bizton tudható, hogy az idei, Gyulán tartandó Pálinkafesztiválon is kiállítóként szeretnének részt venni, mint tették azt az eltelt nyolc alkalommal is. Az is bizonyos, hogy a bérfőzetési területet erősíteni fogják, hiszen a 2015-ös év megmutatta, hogy a gyenge szilvahozam ellenére is kiemelkedően sikeresek tudnak lenni. A fejlesztés, beruházás továbbra is előnyt élvez, be van tervezve egy újabb főzőberendezés beszerzése, üzembe helyezése. A júniusban indult bérfőzetési szezon egyébiránt náluk még legalább két hétig tart, így akiben esetleg felmerült volna kérdés, hogy vajh, hol készíttessen magas minőségű párlatot, ilyen módon igazán frappáns választ kaphatott.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum