III. Miklósfai Pálinkamustra

2016. 02. 23., kedd
Szombaton került sor Miklósfán a Pálinkamustrára, amelyet harmadízben rendezett meg a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör – írja blogjában Imreí Ferenc.
 
Volt némi aggodalom a vezetőségben, amikor a zsűri bejelentette, hogy a jogszabályi változások miatt csak a bejelentett pálinkafőzők termékeit várják zsűrizésre.
 
Az aggódásra rácáfoltak a gazdák azzal, hogy 25 párlatkészítő részéről rekordszámú, 58 párlatminta került nevezésre!
 
A fajták sorba rendezése során kiderült, hogy továbbra is a körte és szőlő alapú pálinkák jelentik a nevezések derékhadát, de különlegességekből sem volt hiány.
 
A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a címkék között. A megszokott birs, körte, kajszi, meggy, málna és törkölyök között szerepelt füge, paradicsom, fekete szeder, bodza, jonatán alma, vegyes borseprő, noah, izabella és más borszőlő is.
 
A megszokott zsűri, Komoróczi Lajos, Szántó András, Lenkeiné Pásti Katalin kiegészülve Ábrahám Jánossal, akik két csoportban nagy lendülettel kezdtek a bírálatba. Nehezen születtek az arany minősítések, de lehet csak azért, mert a "nagyágyúk" a végére maradtak...
 
A végső számvetés során kiderült, hogy talán még szebb eredmények születtek, mint a korábbi nagyon jók!
 
21 arany, 19 ezüst, 8 bronz, 9 oklevél és egy dicséret került kiosztásra. az utóbbit a paradicsom kapta, mint nem gyümölcs párlat.
 
A zsűri tagjainak értékelése hasznos tapasztalat és további biztatás volt mindenkinek, hiszen a minták 69 százaléka így is minősített arany-ezüst kategóriájú lett. Nem szerepeltek most jól a vilmoskörték, nekik nem kedvezett a tavalyi évjárat. Viszont a szőlő és törköly párlatok valóban kiválóak lettek. Komoróczi Lajos külön felhívta a figyelmet a borseprő párlatokban rejtőző lehetőségekre!
 
A legutolsó pillanatig bizonytalan volt az öt legjobb pálinka közötti végső összevetés eredménye.
Végül a zsűri úgy ítélte meg, hogy ez évben a Miklósfa legjobb pálinkája címet Koncz Tivadar fekete szeder párlata érdemelte ki.
 
A szakmai különdíjat Gárdonyi József bodza párlata kapta.
 
A nap szenzációjaként Gárdonyi József 7 arany oklevelet tarthatott a kezében, mivel mind a hét nevezett mintája arany minősítést kapott!
 
A gazdák kézhez kapták mintáik szakmai bírálati lapjait és a miklósfai asszonyok ízletes vacsorája után még személyes értékeléseket tartottak.
 
A zsűri arról is tájékoztatta a közönséget, hogy nem mindenhol ilyen kvalitások és eredményesség mellett zajlanak a mustrák. A hasznos gyakorlati tanácsok után elhangzott: jövőre Veletek ugyanitt! Úgy legyen!
 
Forrás: www.kanizsaujsag.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum