A barátság itala, avagy egy pálinkaest margójára.

2016. 04. 01., péntek
Bár merre tekintünk szét Hungarikumos szép hazánkban, mindenfelé zajlanak a pálinka és borversenyek. Laikus hallgató, vagy olvasó már-már oda se figyel ezekre a hírekre, mégis azok résztvevői, szereplői, szervezői rendre, és lankadatlanul szervezik meg ezeket.
 
Gondolhatnák, mondhatnák, hogy hiszen úgy is egy kaptafára zajlanak le ezek, de, akik így gondolják azok valószínűleg még soha sem nem voltak ilyen rendezvényen. Gyermelyen immár 7. alkalommal álltak neki a pálinkaest megrendezésének, ami érzékelteti azt, hogy itt igen is van erre igény, hogy itt igenis ez már része a település lakóinak életének. Jó magam kétszáz kilométeres távolságból figyeltem az itteni eseményeket, és már jó ideje tervezgettem, hogy egyszer majd ellátogatok ide. Idegenként persze a dolog nem ilyen egyszerű, ahogy az ember elgondolja, leírja. A sors azonban mindig megoldja azt, amit nagyon szeretnénk. Így aztán a Kárászi pálinkaversenyen összetalálkoztunk, összeismerkedtünk Nagy Attila versenyzővel, szervezővel. Rendszeres beszélgetéseink, közös érdeklődésünk aztán rügybe fakadt és idén először megérkeztünk a Gyermelyi Pálinkaestre. Az már csak hab volt a tortán, hogy Attila felkért a pálinkák értékelésének részvételére, amelyet örömest el is fogadtam annak dacára, hogy nevezőként nem szoktam a bírálásokon részt venni. Szerencsére két kiváló és nagy tudású kolléga, Nagygyörgy László, és Balogh Krisztián magára vállalta a munka e résztét, sőt olykor még ki is küldtek a teremből, amikor engem is érintett egy-egy döntés. A munka gördülékenyen zajlott, a remek előkészítés okán. Ahogy a szakmai előadások is szépen színesítették és építették fel az est közeledő csúcspontját: a díjátadást. A szervezők remekül vonták be a közönséget a legjobb pálinkák kiválasztásába. A betétként beépített kulturális előadások csak még színesebbé, még látványosabbá tették a pálinkaestet. Az eredményhirdetés aztán nyilván nagy megkönnyebbülést okozott, vagy jó, vagy kicsit lehangoló irányba. A vacsora azonban mindenkit kárpótolt az esetleges bánkódásokért. Köszönet érte a szakácsmesternek. Végkifejlettként aztán idegenként beültem a hazaiak gyűrűjébe, együtt kóstolgattuk végig egymás italait, elemeztük ki azokat jó, avagy rossz tulajdonságaik okán. Az éjszaka szinte észrevétlenül lepett meg bennünket, azt azonban mindannyian észrevettük, hogy itt komoly barátságok, kapcsolatok szövődtek. Egy ilyen estnek pedig éppen ez a célja és lényege, nem az oklevelek, hanem a koccintások, amelyek után, majd mindig folytatás következik…
 
Muth József Báta, 2016. 03. 23.
 
Igen, valóban  reméljük és várjuk a folytatást, de addig is a számok, és az eredmények: a VII. Gyermelyi Pálinka Estre összesen 87 minta érkezett. Ezek vizsgálata után 6 arany, 19 ezüst, és 23 bronzérem született. Az ezekért járó oklevelek mellett 3 serleg is átadásra került, melyekből egyet a szakmai zsűri, kettőt pedig a közönség zsűri ítélhetett oda. "Gyermely Legfinomabb Pálinkája" címet Tolnai Imre, és Heilmann József Irsai Olivér törköly pálinkája kapta. Az "Est legfinomabb Pálinkája" címet Kosztka Ernő vehette át arany érmes eper pálinkájáért, a zsűri "Champion Díjas Pálinkája" pedig Szatyina Györgynek lett átadva, az általa készített hibátlan őszibarack pálinkáért.
A disznóvágással, nyílt bírálattal, szakmai fórummal színesített nap záróeseményén a disznótoros vacsorán pedig közel száz vendég vett részt.
Mindenkinek köszönet a részvételért, a szervezésért, a díjazottaknak pedig gratulálunk, és további sikereket kívánunk!
 
Nagy Attila főszervező
 
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum