Elkezdődött a 2016-os Pálinka Országkóstoló

2016. 05. 25., szerda

A tavaly bevezetett újításoknak köszönhetően 2016-ban már egy jól működő rendszer keretein belül zajlik a Pálinka Országkóstoló rendezvénysorozat – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az idei megmérettetést egy érzékszervi tréning nyitja meg, amelyen a bírálók a kölcsönös tapasztalatcserén túl felkészülhetnek a május 31. és június 2. közötti 2016. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre és a Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2016. évi pálinkakiválóságainak kiválasztására. Az idén Mezőkövesden választják ki Magyarország pálinkakiválóságait, Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéjét és Magyarország legjobb pálinkáját is.

A Földművelésügyi Minisztérium az előző évekhez hasonlóan idén is kiadja a Pálinkakiválóságok Könyve 2016-ot, melyben a pálinkakiválóságokról és termelőikről angol és magyar nyelven is tájékozódhatnak az ital kedvelői.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke emlékeztetett: az idén köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), hatásköre kibővült. A szervezet új jogosítványai birtokában hatékonyabban végezheti tevékenységét.

Az elnök hangsúlyozta: több mint 320 tételt neveztek a 2016. évi Pálinka Országkóstolóra, a nevezett pálinkák kizárólag kereskedelmi tételek.

A 2016. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel kell minősíteni a nevezett mintákat. A nevezett minta versenyen elért minősítését a bírálók által adott pontszámok alapján számított minősített többség határozza meg, a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium által elfogadott Országkóstoló Szabályzatában foglaltak alapján.

Immár harmadik éve, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács rendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt és 2015-től Minisztérium kiemelt programjával a Nemzeti Pálinkakiválóság Programmal már együttesen. A verseny célja a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának hitelét és ismertségét növelni, a magas színvonalú megmérettetésen elért eredmények révén is elősegíteni a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum