A pálinka, Hungarikumunk, az elmúlt évtizedben rendkívüli minőségi fejlődésen ment keresztül. Ennek a fejlődésnek egyik kulcsa az irányított cefrézés és erjesztés, ami a gyümölcs értékeit tökéletesen átmenti a pálinkába.

Hogyan lesz nekem is jó pálinkám?
• Kiváló minőségű, érett, nem túlérett gyümölcs szedése! Ne legyen földszennyezett vagy poros!
• Az irányított cefrézési és erjesztési utasítások szigorú betartása!
• Erjedés után a cefre levegőtől való védelme, a gyümölcsök többségénél mielőbbi főzés.

Cefrekészítés és ennek költségei a Kokoferm Kft. technológiájával:
1. Ép, érett gyümölcs szedése (kevesebb metil-alkohol), szükség esetén mosása, mielőbbi feldolgozása!
2. Bogyózás, magozás, aprítás-zúzás! Hordók, tartályok megtöltése, az erjedési űr meghagyásával (10%). Alacsony víztartalmú gyümölcsök (birs, madárberkenye, stb.) vízzel feltöltése a cefre felszínéig!
3. A pH beállítása 3-3,5 pH érték közé (foszforsavval vagy borkősavval).
4. Pektinbontás LALZYME HC enzimmel (2-3 g/q): a cefre gyors elfolyósítása, a cukor szabaddá tétele, gyorsabb erjedés, több aromaanyag, több alkohol képződik, a habzás alapvetően csökken!

5. Komplex tápanyag (nem tápsó!) hozzáadása a cefréhez: UVAVITAL (20 g/q). Gördülékenyebb erjedés, tökéletes élesztő működés. Több alkohol és több, elegánsabb illat-zamatanyag képződik!

6. UVAFERM márkájú fajélesztők (228; CM; PM; Danstil A; 20 g/q) leírás szerinti előkészítése és cefrébe keverése. Gyümölcsfajonként és az erjesztési körülmények figyelembe vételével választjuk meg az élesztőt. Az erjesztés lehetőleg 20 °C alatt történjen. A fajélesztővel alapvetően kevesebb lesz az elő- és utópárlati komponens! Ez kihozatalban, ízben, illatban is markáns különbséget okoz!

7. Kierjedés után minél előbb főzés, főzetés. Különösen igaz ez az alacsony alkoholtartalmú, savszegény, illatos gyümölcsökre (pl. málna, szamóca, körte, stb.)
8. Ha csak néhány hét tárolás után lehet főzni a kierjedt cefrét, akkor az illatos gyümölcscefrékbe érdemes további, illatot felszabadító enzimet bekeverni. A LALLZIME BETA enzim egy hónap alatt akár 20-50 % fajtaaromát is képes felszabadítani pl. almánál, birsnél, szőlőnél.

Az említett termékek a természetből kiválasztott kiváló tulajdonságú élesztők, élesztő származékok és természetes enzimek. A kereskedelmi főzdék is ezekkel az anyagokkal állítják elő nagy minőségű pálinkáikat.

A fent felsorolt anyagok költsége 8,6-23 Ft cefre literenként. Ez a jelentősen nagyobb (10-50 %) mennyiségű képződő alkohollal sokszorosan megtérülő befektetés! Az alkohol mennyiségi növekedése a következőkből tevődik össze: a pektinbontó enzim hatására nő a szabad erjeszthető cukor mennyisége, a fajélesztő egységnyi cukorból több alkoholt állít elő, mint a vadélesztők a maguktól erjedő cefrékben, valamint erjedés után nem marad cukor a cefrében.

A minőségi különbségről pedig majd Ön alkot véleményt!

Ha savazni kell a cefrét ez borkősavval számolva 500-1500 Ft/hl költséget jelent.

Erjesztéshez szükséges anyagok (adagolási mennyiség) Jó minőségű pálinka Kiemelt minőségű pálinka
(1 hl cefre költsége Ft-ban) (1 hl cefre költsége Ft-ban)
Lallzyme HC pektinbontó (2-3g/hl) 230,- 230,-
Uvavital élesztőtápanyag (2x10g/hl) 315,- 315,-
Danstil A vagy Uvaferm 228 fajélesztő (20g/hl) 315,- 558,-
(Danstil A) (Uvaferm 228)
Optimum White aromavédő tápanyag (30 g/hl) -- 630,-
Jelentős minőségnövelés!
Lallzyme Beta illatfelszabadító enzim (5g/hl) -- 576,-
Illatfokozás cefretárolás során
Összesen: 860,- 1735 - 2310,-

Forrás: www.agroinform.com