A magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért

2016. 06. 01., szerda

A magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, a pálinka hungarikummá válása, illetve az is, hogy az Európai Unióban eredetvédelem alatt áll ez a termék - mondta Tállai András Mezőkövesden, az országos pálinkaverseny és pálinka országkóstoló megnyitóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára felidézte, hogy Brüsszelben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a pálinkafőzés adómentessége miatt. Hangsúlyozta: nem a kormányon múlt, hogy párlatjegyet kell venniük az otthon főzőknek, és nem maradhatott adómentes a bérfőzetés sem.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar pálinkát külföldön is eladhatóvá kell tenni. A magyar kormány partner abban, hogy a pálinka még nívósabb és sikeresebb legyen - tette hozzá.

Tállai András arról is beszélt, hogy a pálinka meghatározó szerepet játszik a turizmusban, a mezőgazdaságban, a vidéki ember életében, elősegíti az élelmiszerfogyasztást, az egészséges táplálkozást. Az adóhivatal vezetőjeként jelezte: az új jövedéki törvény jelentős könnyítéseket tartalmaz, és gyorsabb lett az ügyintézés is. A költségvetés oldaláról nézve pedig elmondható, hogy a jövedéki adó megközelíti az ezermilliárd forintot - tette hozzá.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke ismertette, hogy a tanács három éve rendezi meg az országos pálinkaversenyt, amit tavaly óta - a pálinka kiválóság programmal együtt - pálinka országkóstólóként bonyolítanak le. Beszélt arról, hogy a tanács 2009 óta miniszteri tanácsadó testületként működött, az idén márciusban pedig köztestületté alakult. Az új köztestületnek ez a verseny az első nagy rendezvénye.

A megmérettetésre ezúttal 51 kereskedelmi főzde 321 mintát nevezett be. A díjátadó a Parlamentben lesz június 21-én - hangzott el.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium eredetvédelmi programjában célul tűzte ki, hogy minél teljesebbé tegye az ország pálinkatérképét.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta: az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló közös megrendezésével hatékonyabb a minősítés. Az előbbin arany-, ezüst- és bronzérmet adnak, az utóbbin pálinka kiválósággá nyilvánítják az erre méltó mintákat.

Fotók: Pelsőczy Csaba

(MTI)

Forrás:www.kormany.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum