DZSEKFRÚTPÁLINKA, JÖHET?

2016. 08. 08., hétfő

A nehézkes export helyett trópusi gyümölcsökből helyben készített pálinkával venné le a lábukról az afrikai fogyasztókat egy magyar vállalkozás.

A sokak által világhírűnek hitt magyar pálinka kivitele elenyésző, más nemzeti italok világhódításával összevetve pedig siralmas. De most egy eddig ismeretlen piacon, Afrikában is kóstolhatnak belőle. Anélkül, hogy egyetlen palackot is exportálnánk oda. A titok nyitja: főzdék épülnek. Balogh Sándor agyából pattant ki az ötlet: az italt ne exportáljuk, hanem ott, a helyszínen állítsuk elő. A kivitel különben is bajos lenne.
 
Európából nehézkes bármit is eljuttatni Fekete-Afrikába, a kontinensnek sokkal jobb a közlekedési, logisztikai kapcsolata Indiával, Kínával. Aztán ott van még a vám. Ez lehet 20 százalék éppúgy, mint 60, majdhogynem a helyi tisztségviselők kényétől-kedvétől függően - magyarázza a kiváló helyismerettel rendelkező Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke, aki az 54 afrikai országból 11-ben saját képviseletet tart fenn.
Az első pálinkás projekt helyszíne Uganda. A fővárostól, Kampalától száz kilométerre fekvő Kapeke település magyarok által épített mintafarmján kezdődött a desztillálás. 
 
Az első teszteket tavaly nyáron végezték, merthogy a helyi viszonyoknak megfelelően természetesen nem az idehaza már igencsak bejáratott szilva- vagy barackpálinkát állítják elő, hanem trópusi gyümölcsökből párolják le a röviditalokat. Kiderült, hogy a jákafa (dzsekfrút), ananász és a banán a nyerő. Ezek a gyümölcsök adták a legfinomabb ízt és hozták a legjobb mennyiségi elvárásokat, bár próbálkoztak mangó és zöld narancs lepárlásával is. Ebben a hónapban már 800-900 liter kiváló minőségű párlat készül a helyszínen dolgozó magyar szakemberek reményei szerint. A három-négy hónapos pihentetést követően az első 1600-1800 üveg pálinkával tesztelik a piacot. 
 
Forrás: www.figyelo.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum