Báró Harruckern öröksége

2016. 08. 23., kedd

2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!  

Gyula vezető helyen áll a legjobb pálinkák lelőhelyei között. Az ottani manufaktúra termékeit is felvonultatták, amikor a Pálinka Céh Egyesület bemutatta idei legkiválóbb nedűit.

Főzőmesterük Adamik Anikó, aki 2009 óta dolgozik a cégnél, és szinte az első nő, aki ilyen tisztséget tölt be. Sok szakember elmondta már, hogy az ilyen típusú posztokon dolgozó hölgyek rendszerint érzelmi alapú döntéseket hoznak. Ez a Gyulai Pálinka Manufaktúránál is így van, ami meglehetősen előnyére válik e kiváló nedűknek!

Jelenleg 56 féle pálinkát készítenek a különböző termékcsaládokon belül. Olyan különlegességekkel rukkolnak elő, mint a birs, az erdei som, az eperfa, a szilva, a sajmeggy, a barack, a vilmoskörte vagy az alma.

Harruckern János György(1664-1742), Kép: wikipedia

Harruckern János György(1664-1742), Kép: wikipedia

Legelragadóbb pálinkájuk – szerintem – birsből készült. Nagy Anita kereskedelmi képviselő a cég exkluzív bemutatóján elmondta, hogy a 42 fokos nedű rendkívül fűszeres illattal indul, a citromos, zöld- és fehérborsos hangulatot a birs koronázza meg a maga sajátos ízvilágával. Könnyen csúszó, mondhatni szexi pálinka kerekedett belőle, és ezt már a szerző mondja! Szerintem, tényleg egy női lélek lakik a gyulai birsben!

Nem szabad elfeledkeznünk a pálinka külső megjelenéséről sem, amit egyébként szinte valamennyi hazai pálinkáról elismerően mondhatunk el! A számozott üvegek díszítését a tulajdonosok festő barátja tervezte. Fő motívuma a kutya, a hűség jelképe, ami szintén az egykori Báró Harruckernre utal.

A humanista reformer
Harruckern III. Károly magyar királytól kapta bárói címét és földjeit a hadsereg élelmezési reformja miatt – szép megtakarításokat hozva az udvarnak. Többek között így került tulajdonába a gyulai vár, sőt 1729-től még főispán is volt Békés vármegyében. Szervezői tehetségének, pénzügyi és gazdaságpolitikai ismereteinek segítségével látott tervei megvalósításához: új falvakat hozott létre, fellendítette az ipart és a kereskedelmet. Az egyházi tizedet megvette, és örökre a betelepítetteknek ajándékozta. Humánus bánásmódjának hamar híre terjedt, így a betelepülők seregestül igyekeztek uradalmaiba. A földeket művelés alá vette, szőlőskerteket létesített, beindította az állattenyésztést. (Forrás: wikipedia)
 
Forrás: www.eletforma.hu

 


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum