Hogyan főzünk pálinkát egylépcsős pálinkafőzővel?

2016. 10. 25., kedd

Könnyen, gyorsan, gazdaságosan, biztonságosan, elő-utó párlat nélkül, odaégés nélkül, magas aroma és mennyiségi kihozatallal. Ilyen egyszerűen. Ha nem hiszi, járjon utána.

Amennyiben szeretne róla meggyőződni, akkor szeretettel látjuk egy ingyenes gyakorlati bemutatóra valamelyik oktatásunk alkalmával. Minden hónapban várjuk érdeklődőinket, vásárlóinkat, hogy átadjuk tapasztalatainkat a finomító oszlopos technológia világáról. Konkrét időpontokkal kapcsolatban keressen minket email-en vagy telefonon.

Ízelítőként röviden a technikáról.

A dupla-falú, vízfürdős üstöt feltöltjük cefrével (lehetőség szerint haladjuk meg az 50%-os töltési térfogatot), a cefre mennyiséghez kimért habzásgátló folyadékot adagolunk, majd elindítjuk a gáztüzelést vagy az elektromos fűtést. Felhelyezzük a kupolát és a speciális réztöltettel ellátott finomító oszlopot. Csatlakoztatjuk a vezetékes vizet az átfolyó hűtőhöz, hogy a párlatgőzöket meghűtve alkoholt kondenzáljon. A hevítés hatására a víz és a tágulási térben lévő gőz felforrósítja és forgatja a cefrét, minek következtében a megfelelő forrásponton megindul felfelé a párlatgőz. Az oszlop tetejéhez érve akadályba ütközik, ugyanis a vízhűtés útját állja, így a magasabb forrásponttal rendelkező párlatrészek kénytelenek visszafordulni és visszafolyni a tölteten keresztül az üstbe. Az alacsony forráspontúak, mint a metil alkohol és előpárlati társai, viszont túljutnak a vízhűtésen és tökéletesen leválaszthatóak a középpárlattól. Ennek pontos beállításában segít minket a digitális maghőmérő, mely az eltávozó párlatgőz hőmérsékletét méri. Vagyis a hőmérő segítségével könnyedén és biztonságosan választhatjuk el a párlatfrakciókat. A visszafolyó párlat egy folyadékoszlopot alkot a rézzel teli toronyban, mely egy hatalmas folyadékzár is egyben. Ezen keresztül kell áthatoljon a továbbiakban a párlatgőz és itt megy végbe a többszörös finomítás, melynek eredménye egy magas szeszfokú és aroma tartalmú, rendkívül illatos pálinka. Az oszlop magassága, átmérője és a benne lévő tömörítő anyagok mennyisége és milyensége határozza meg a végterméket, illetve azt, hogy kialakul e egyáltalán a minőségi desztilláláshoz szükséges folyadékoszlop és gőz-reflux egyensúly. A Pálinka Mester egylépcsős pálinkafőző nyolc hónapos szeszipari tervezést követően jutott el a hibátlan működésig. Egyszerűnek látszik, de nem elég egy üres csövet rézdarabokkal tölteni ahhoz, hogy az rektifikáló rendszerként működjön. Mint az sem elegendő, ha például pisztóriusz tányérokkal koncentráljuk az alkoholt egy kisüsti főzőn. Sőt, leginkább veszélyes, ha egy egylépcsős rendszernek mondott készülékkel csak egy tisztított alszeszt készítünk, majd megisszuk annak metil-alkohol tartalmával együtt. Legyen tehát elővigyázatos a megfelelő lepárlási technológia és a minőségi pálinka tekintetében.

Állunk rendelkezésére minden kedves PÁLINKA BARÁTNAK!

Üdvözlettel,

Pálinka Team   


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum