A pálinkákat is minősítené a Nébih

2016. 10. 27., csütörtök

A borokhoz hasonlóan a pálinkákat is minősítené a forgalomba hozatal előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az augusztusi akcióban csaknem száz budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték. A hiányosságok miatt két vendéglátóhely működését függesztették fel ideiglenesen.

Hiába van ősz, Budapest bulinegyedében nincs pangás. Területarányosan itt van a legtöbb kocsma, bár vagy  étterem az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden negyedik ellenőrzést a VII. kerületben végezte a legutóbbi razzián. Ezúttal a borokat és a pálinkákat vizsgálták, a minták a Nébih szaklaboratóriumába kerültek. Nemcsak a nedűk minőségét, hanem eredetét is vizsgálta a hatóság. A kereskedők harminc esetben nem tudták igazolni a termék származását, a bizonytalan eredetű tételeket a hivatal mindig zár alá veszi.

Mivel főleg kis- és középvállalkozásokat ellenőriztek, nem a büntetés volt az elsődleges. 33 esetben csak figyelmeztették a vendéglátóst. „Két esetben súlyos élelmiszer biztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt a vendéglátóhely tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették az ellenőrök. Egy egységnél pedig élelmiszer-előállító tevékenységet kellett megtiltani. Az is hozzátartozik, hogy ezek az egységek a hiányok pótlását követően természetesen újra folytathatták a tevékenységüket” – közölte Zsigó Róbert, az FM államtitkára.

A Nébih a borokhoz hasonlóan a pálinkákat is minősítené a forgalomba hozatal előtt. A hatóság a közeljövőben prémium kategóriába tartozó éttermeket ellenőriz majd.

Forrás: www.hirtv.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum