Eredetvédett lehet a Nagykunsági szilva- és birspálinka

2016. 11. 14., hétfő

Folyamatban van a Nagykunsági szilva- és a birspálinka uniós eredetvédelme - jelentette be a földművelésügyi miniszter pénteken Tiszaföldváron, az agrártárca által rendezett III. Pálinkakóstoló Nap ünnepélyes megnyitóján.

Fazekas Sándor a Szicsek Pálinkafőzdében tartott rendezvényen hangsúlyozta: a pálinka "nemzeti ital", hungarikum, a világ 76 országába jut el. Hozzátette: Tiszaföldvár igazi gyümölcs-és szőlőtermő település  azon helyek egyike, ahonnan a magyar pálinka megújítása mintegy húsz évvel ezelőtt elindult, ahol a hagyományos kisüsti technológiát ismerhetik meg a jelenlévők.

A jó pálinkát az teszi különlegessé, hogy kedvező természeti adottságok között termelt hazai gyümölcsökből készül, főzőmestereink nagy szakértelmével. Olyan tudással, mely nemzedékről nemzedékre öröklődik – mondta a miniszter, aki megerősítette: az agrártárca elkötelezetten támogatja és népszerűsíti a nívós, magyar sajátsággal bíró értékeinket. Mint fogalmazott, az ezredforduló elhozta a pálinka reneszánszát, a minőségi pálinka előtérbe került, ennek jegyében új kezdeményezés született nemzeti italunk propagálása érdekében. 2014-ben hirdettük meg a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, ami a pálinkaházak termékeinek megmérettetése volt. A kezdeményezés eredményeként azóta immár 3. alkalommal jelent meg a  kiváló minőségű pálinkákat egybegyűjtő  Pálinkakiválóságok Könyve, hogy itthon és külhonban is népszerűsítse hazánk eme eredeti értékét.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek. A minisztérium arra törekszik, hogy minél teljesebbé tegye Magyarország pálinkatérképét, felkarolja az adott régióra jellemző pálinkákat. Hozzátette: a szeptember végén hazai oltalomban részesült Nagykunsági szilva-illetve birspálinka - amelyek  európai uniós eredetvédelmi eljárása megindult - után, a Vasi vadkörtepálinkát tervezik hazai oltalom alá vonni. Megjegyezte: 2015-ben 900 ezer hektoliterfok pálinka készült, ami 1,8 millió liter 50 fokos italnak felel meg.

A Szicsek János elmondta: az 50 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozás idei nettó árbevétele csaknem 600 millió forint volt. Hozzátette: 11 országba exportálnak pálinkát, a prémiumkategóriás termékek körében a magyar export mintegy ötven százaléka a Szicsek-főzdéből származik.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Fotó: Pelsőczy Csaba

Forrás: www.kormany.hu

 


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum