Eljött a pálinkafőzés ideje

2016. 12. 09., péntek

A kora nyári, majd az őszi gyümölcsök után most a szüret utáni törkölyöket viszik a szeszfőzdékbe azok, akik szeretik, ha van otthon pálinkájuk.

Az általunk megkérdezett főzdék tulajdonosai elmondták, jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest is a bérfőzetés. A gyakorlatban, aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön a főzde által kért munkadíj.

Idén kevesebben főzették ki a cefréjüket, legalábbis hivatalosan, állítják a szeszfőzdések

 

Kapar, csíp, büdös

Technokolos, hígítós, kapar, csíp és büdös is lehet a rossz pálinka. A pálinkakészítés során elég sok helyen lehet hibát elkövetni, ami aztán a végtermék élvezetében bosszulja meg magát. Sokan a büdös pálinkára vannak szocializálva, mindent meg lehet szokni, de a jó pálinka bizony nem pálpusztai, nem lehetne büdös, mert akkor hibás. A nem megfelelően érett gyümölcs zöldes jegyeket adhat a pálinkának, penészgombás ízt okoz. A már leszüretelt gyümölcs késői feldolgozása (már folyik a gyümölcs leve, penészes lett, oxidálódott), az idegen anyagok bekerülése keserűmandulás ízt okoz. A nem megfelelő erjedési hőmérséklet is gondot okozhat. Ha túl meleg van, robbanásszerűen erjed a cefre, sok illatot, ízt elvisz a széndioxid, ha meg hideg van, akkor nem erjed a cefre, az élesztők elhalnak. Ezek lesznek a bepunnyadt, fáradt pálinkák.

 

Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj. A törvényben látszólag más összegek szerepelnek, ennek azonban egyszerű a magyarázata. A jogszabály ugyanis úgy szól, egy liter tiszta szesz (100 százalékos párlat) után kell 3338 forintot fizetni. Ráadásul 50 literig az adókedvezmény megfelezi ezt az összeget, így literenként 1670 forint lenne. Ám ez utóbbi is a 100 százalékos párlatra vonatkozna. Tekintettel arra, hogy aki bérfőzet, általában ötven százalékos párlatra tart igényt, 86 literig az összeg ismét megfeleződik, literenként 835 forint adóval kell számolnia. Ehhez adódik hozzá a szeszfőzdék munkadíja, amely változó, általában 550 és 770 forint között mozog, de van, ahol 1000 forintot is elkérnek literenként.

A kölesdi Berényi István azt mondta, hogy míg két éve 25 ezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak tizedét. A szezon első fele még jó volt, majd őszi gyümölcsöt és törkölyt már jóval kevesebbet vittek hozzá a termelők, pedig nem is emeltek árat, így ők 1385 forintot kérnek egy liter ötven fokos pálinkáért, adóval együtt. Egy másik szeszfőzdés azt mondta, szerinte megváltoztak a pálinkafőzetési szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi „kotyvasztással” nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

 

Háromféle adózás

Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa elmondta, ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül három különböző adó alá tartozik attól függően, ki állította elő: a kereskedelmi tétel literéért 2x835 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul ez utóbbi nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része. Ez szerinte igazságtalanság, főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy egy vidéki településen egyáltalán ellenőrzi-e a helyi önkormányzattól bárki is az otthon főzőt. Informátorunk szerint jelenleg akár 40 ezer pálinkafőző gép is forgalomban lehet, amiből 11 ezer berendezést jelentettek csak be. Úgy véli, azzal, hogy a bérfőzetőknél is bevezették még ez év elején a 835 forintos szeszadót, a fekete főzetés felé terelték azokat is, akik eddig hivatalosan főzették ki a cefréjüket.

Forrás: www.teol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum