Hetven országban isszák a magyar pálinkát

2017. 01. 23., hétfő

Magyarországnak, az export tavaly 1,3 milliárd eurót tett ki, a kapcsolatokat pedig tovább erősíti a német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, Christian Schmidttel pénteken aláírt megállapodás az agrárdigitalizációs együttműködésről - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közmédiának pénteken a berlini Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán.

Hozzátette: a megállapodás a minőségi előrelépés lehetőségét jelenti, lényege a mezőgazdaság számos területén is kibontakozó digitalizációról szerzett német tapasztalatok átültetése, amelyek révén könnyebben, takarékosabban és jövedelmezőbben lehet termelni.

A mezőgazdaság digitalizációja feltartóztathatatlan folyamat, eredményeinek alkalmazása pedig komoly versenyelőny - húzta alá Fazekas Sándor. 
    
Piaci előny az is, hogy a magyar mezőgazdaság tiszta, egészséges és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes környezetben termel. A magyar termékek rangját és megbecsülését jelzi, hogy például pálinkából a világ mintegy 70 országában, borból pedig kilencvennél is több országban értékesítenek a termelők, és az ágazat együttvéve csaknem 150 országba exportál - tette hozzá a miniszter.    
    
Az IGW magyar nemzeti pavilonjában adott nyilatkozatában kiemelte, fontos pillanatban érte Magyarországot az a megtiszteltetés, hogy díszvendég lehet a rendezvényen, hiszen 25 évvel ezelőtt kötötték meg a magyar-német szerződést a baráti együttműködésről és az európai partnerségről.
   
Fazekas Sándor az IGW alkalmából egy sor ország agrárminiszterével folytatott megbeszéléséről szólva kiemelte: a tárgyalások megerősítették, hogy Magyarország érdeke az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) fenntartása a 2020 utáni időszakban. Mint mondta, nagyon fontos támogatókat nyerni ahhoz, hogy a gazdáknak jutó támogatások összege ne csökkenjen a következő uniós költségvetési ciklusban. 
    
Hozzátette: tárgyalópartnereivel egyetértett abban, hogy a jelenleginél egyszerűbb, a gazdákat támogató agrárpolitikára van szükség az EU-ban.
    
Pénteken az IGW vendége volt Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselő is, aki közleményében kiemelte: a magyar pavilon iránti kiemelt érdeklődés is bizonyítja, hogy az európai fogyasztók igénylik a tiszta, GMO mentes, egészséges élelmiszereket. "Mindez tökéletesen igazolja, hogy a magyar kormány helyes döntést hozott, amikor Európában elsőként alaptörvényébe foglalta a génmódosított növények termesztésének tilalmát" - jelentette ki Berlinben az EP-képviselő.
 
Forrás: www.vg.hu

Eseménynaptár

Pálinka Világkupa 2015 Gyula

Exkluzív üvegtermékek

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum