NOVUM Vilmos és Szilva Esszencia – pálinkáink legjava

2017. 01. 23., hétfő

Frázis, de ismét egy új termékcsalád két verzéjével rukkolt elő a honi gasztropiacon az Árpád és Vadász Pálinka. A békéscsabai vállalkozás, amely kétszer is megnyerte az év legeredményesebb pálinkafőzde díjat decemberben hozta forgalomba a sorszámozott (!) Árpád NOVUM Szilva és Vilmos esszenciákat. A finom nedű egy csodaszép üvegbe van palackozva, amely egy tölgyfából készült esztergált fa hasábban várja, hogy végre kiszabadítsák. Nagy Árpád tulajdonossal beszélgettem.

Ismét több hatost dobtatok: finom a pálinka – ez nem új, tetszetős a csomagolás (beszélgetésünk elején még a fa hasáb hasában van az üveg), és még sorszámozott is. Mit lehet tudni az Árpád NOVUM Vilmos Esszencia 428-ról?
Ugye az esszencia jelentése: valaminek a lényege, veleje, legjava. Ez a pálinka 2013-as évjáratú; a 85 százalék alkoholtartalmú pálinkánkat egy teljesen aszalt gyümölccsel teli hordóba töltöttük és három évig érleltük.

Nagy Árpád - Árpád Pálinka, Nagy Árpád, árpád pálinka, Békéscsaba, 20161010
Nagy Árpád
Ezáltal a magas ágyazási mennyiség mellett a 85 százalékos alkoholtartalom lecsökkent 49.7 százalékra, de úgy, hogy semmit nem tettünk hozzá, azaz nem vizeztük, mert akkor nem lenne esszencia. Gyakorlatilag a gyümölcscukor, a -savak és az -ízek ilyen magas hányadot képeznek a termékben.

Na azért a 49.7 százalék sem piskóta. Szerinted még a dédnagytatáink is megnyalnák a kóstolást követően a szájuk szélit?
Mindenki... (Közben Árpi kiengedi a szellemet a palackból, azaz leemeli a fa hasáb fölső kockáját, és láthatom az üveget: amely olyan, mint egy 1913-as orvosságos üveg. Nem hiába tartja a fáma: a jó pálinka kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság.) ... tehát mindenki megnyalja a szája szélét, mert extra illat és íz párosul hozzá; és aki eddig megkóstolta, az nem szabadult tőle.

Versenyeztetitek majd?
Nem, mert ez egy olyan egyedi termék, nóvum (azaz újdonság), amely még nincs kategorizálva hazánkban.

Árpád Novum Vilmos, árpád pálinka, novum vilmos, Békéscsaba, 20170120
Na mit rejt a doboz?
Honnan ez a szép forma?

A nővérem, Mónika a dizájntervező (aki szintén a cég társtulajdonosa). A csomagoláshoz az eszencia, mint kivonat jellegére utaló üveget választottunk.

Eredendően a természetesség volt a fő szempont: az üveg egy eredeti tölgyfában van; azonfelül a vásárlók kapnak hozzá egy névre kitölthető certifikációt, azaz tanúsítványt, amelyen fel van tüntetve a palack száma.

428 darab készült belőle, de ez a márkaneve is. Ez nem kevés?
Ennek épp azaz értéke, hogy nem tömegtermék: kevés készül belőle, egyedi évjáratú, és nem biztos, hogy következő évben is ugyanilyen lesz.

***

Hozzáteszi, a múlt hétvégén (január 12-14.) rendezték meg a Miskolctól 20 kilométerre, keletre fekvő Ongán a QUINTESSENCE – 2017 (VIII.) Pálinka- és párlatversenyt.
Az ország legnagyobb pálinkaversenyén (1318 párlatot neveztek) a békéscsabai pálinkafőző mester már a hatodik alkalommal bírálta a mintákat. A dolog pikantériája azonban, hogy a QUINTESSENCE-en az Árpád Pálinka termékei idén először „szálltak ringbe".

S hogy a bírálás

és a versenyzés összeférhetetlen-e?, Nagy Árpád elmondja, nem, mert komputeren keresztül zajlik a szavazás, és a szoftverek úgy vannak megírva, hogy a sajátodat soha nem kaphatod meg.

Az eredményhirdetés és a díjátadó ma (január 20-án) zajlik a lillafüredi Palota Szállóban.

Árpád Novum Vilmos, árpád pálinka, novum vilmos, Békéscsaba, 20170120

 

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum