Kereskedelmi főzdék is nevezhetnek Gyulán!

2017. 02. 07., kedd

Brillante – 2017, a név, amely összekapcsolja a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetésre kerülő párlat és pálinka versenyeket. A rendezvény keretein belül 2016. decemberében már meghirdetésre került a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, amely most Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyével bővült.

Nem új keletű a kereskedelmi főzdék versengése, hiszen az előző években is volt már ilyen, de a tavalyi évben átvett új szervezőség kezei alatt először került kiírásra.

A kiírás, a verseny célja a kulturált pálinkafogyasztás és a pálinka, mint hungarikum népszerűsítésén túl a kereskedelmi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése.

A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003.évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, online nevezéssel, illetve a nevezési díj befizetésével.

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet, melyek eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 ×0,35 liter mintát kell beküldeniük, egy nevező tetszőleges számú tétellel indulhat. Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon, a Párlat és Pálinkaverseny menüpont alatt lehet.

A minták beküldésének határideje: 2017. március 26.

A versenyre beérkező párlatokat április 6 és 7. napján szakértő zsűri bírálja Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga versenyigazgató vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. A háromfős bírálócsoportok csak a versenyigazgató által számukra kiadott mintákat bírálja majd. A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, amely során külön pontozzák az illat tisztaságát, az illat karakterét, az íz tisztaságát, az íz karakterét és a harmóniát. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 10 napon belül megkapnak a nevezők is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2017. április 28 és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a rendezvény szombati napján 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal. A kiírt fődíjak:

·         Brillante – 2017 legjobb pálinkája

·         Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi főzdéje

 

Természetesen a fődíjak mellett champion, azaz kategória győztest is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők.

A verseny tiszteletbeli fővédnöke:

·         V. Németh Zsolt – környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár

A verseny tiszteletbeli védnökei:

·         Győrffy Balázs – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (felkérés alatt)

·         Mihályi László – Pálinka Nemzeti Tanács elnöke (felkérés alatt)

·         Dr. Kovács Tamás - NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója (felkérés alatt)

 

Bővebb információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu


Eseménynaptár

Pálinka Világkupa 2015 Gyula

Exkluzív üvegtermékek

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum