Lobbiznak az erdélyi pálinkások

2017. 02. 09., csütörtök

Az erdélyi magyar identitástudat sérül azzal, ha nem használhatjuk az anyanyelvünknek megfelelő elnevezést a pálinkára – fejtette ki a Világgazdaságnak Péter Ferenc, az erdélyi Maros megye önkormányzatának elnöke. Péter ezért a másik két székely megyét irányító kollégájával, a kovásznai Tamás Sándorral, valamint a hargitai Borboly Csabával közösen kérte a közelmúltban a pálinkatörvény módosítását a magyar kormánytól.

A magyar jogszabály tiltja, hogy a pálinka megnevezést hivatalosan, a termékcímkéken is használják az erdélyiek. „Ezzel arra kényszerítenek minket, hogy az erdélyi gyümölcspárlatok üvegeire a román palinca elnevezést írjuk fel, amelyet a román állam védett le” – magyarázza a Maros megyei vezető.

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend már korábban kérte a magyar államtól, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, a Bánság és a Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló vállalkozások. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a három székely megye.
 
A Maros megyei önkormányzat elnöke szerint ha Erdélyben is használni lehetne az elnevezést, az pusztán erkölcsi elégtételt jelentene, rövid távon anyagi előnyökkel nem járna. „Hosszú távon azonban az egész magyar társadalom érdeke, hogy a pálinka egy világviszonylatban is számontartott termék legyen” – hangsúlyozta Péter Ferenc.
 
Borboly Csaba a számukra kedvező döntés előnyei közé sorolta azt is, hogy néhány híres erdélyi főzet (például az oroszhegyi vagy a szilágysági) könnyebben azonosítható lenne a piacon, továbbá a fogyasztók bizalma is nagyobb egy jól bejáratott márkanév iránt. Mint mondta, szeretnék, ha az erdei gyümölcsből desztillált italokat is belefoglalnák a magyar törvénybe. Péter Ferenc szerint az erdélyi pálinkákat főleg házilag állítják elő, ezért nehéz felmérni a tényleges kapacitást. Borboly Csaba szerint zárjegyes pálinkát hét kis manufaktúra állít elő.
 
A pálinka név használatának kiterjesztéséről a kormány dönt, amely mindenki számára megnyugtató megoldást keres – ezt az agrártárca múlt csütörtökön közölte. Pénteken Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lemondásra szólította fel Piros Lászlót, a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjét, mert az névbitorlónak nevezte az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait. Kedden az Agrárszektor.hu-nak Piros azt állította, kötelessége az oltalom alatt álló magyar termék védelme, és nem mond le. A szaktárca viszont arra is kitért, hogy míg ők a megoldást keresik a névhasználat kiterjesztésére, addig a Magyar Pálinka Lovagrend vezetője brüsszeli feljelentéssel fenyegetőzik.
 
Forrás: www.vg.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum