Ilyen egy jó pálinkafesztivál!

2017. 07. 06., csütörtök

Tavaly azt írtam az ötödik Gönci Barack Vigasságról, hogy ez egy zseniális zempléni fesztivál, fantasztikus gasztroélménnyel megfűszerezve. Hála istennek az idei fesztivál is zseniálisra sikerült, de sajnos még mindig nincs barackból a kerítés.

Nehéz dolga van a szervezőnek akkor, ha egy jó pálinkafesztivált szeretne összerittyenteni. Tavaly egy nagyon jó hangulatú fesztivált hoztak össze Boldogkőváralján, és idén sem volt panasz a Gönci Barack Vigasságra.

A fesztivál sátrai. Délután nem voltak sokan, az esti Magna Cum Laude koncertre viszont rengetegen kijöttek.

Pedig egy pálinkafesztivál nagyon összetett dolog: ez nem egy hagyományos gasztrofeszt – és nem is egy bebakúra. Egy pálinkafesztiválon hazánk legfontosabb terméke kerül terítékre, a nagybetűs FOGYASZTÓK ízlelőbimbóinak közvetlen közelébe. A Gönci Barack Vigasságnakazonban van két nagy előnye: az egyik a festői szépségű Zemplén, a másik Magyarország méltán híres pálinkafőzdéje, a Bestillo. Utóbbi kapcsán elég annyit mondani: ez a "kis" üzem az egyetlen olyan pálinkafőzde, mely mind a négy magyarországi Michelin-csillagos étteremnek szállít pálinkát.

Hatalmas a dilemma!

A boldogkőváraljai üzem jelenleg 17 fajta pálinkát főz. Leghíresebb terméke természetesen a barack, de a palettán ott találjuk még a málnát, a vadcseresznyét, a kökényt és így tovább.

Ha koncepcióval indul neki az ember egy ilyen pálinkafesztiválnak, akkor abból nagyobb probléma nem lehet. A kulcsa az egésznek csak annyi: semmiképp sem szabad keverni. Szigorúan csak a pálinka, körítésnek pedig elegendő a víz.

Mi a Gönci Kajszibarack Pálinkával indítottunk. Szakértőink közül volt olyan, aki először kóstolta ezt a kajszit, így az ő reakciója nagyon sokat számított. Az első illat után azonban a kolléga rögtön megállapította: nem véletlenül tartják a zempléni vidéket a barack hazájának.

Gyönyörű!

A barackot a Szilva, majd az Alma Pálinka követte. Mindkettőnél megállapítottuk, hogy remek összhangban van az illat és az íz, magyarán egyértelműen fel lehet ismerni, hogy milyen gyümölcsből készült a pálinka. (A vegyigyümik világában ezt sajnos mindig ki kell emelni!)

Az "alappálinkák" után szintet léptünk, és a Piros Vilmoskörte Pálinka következett. Remek zamat, könnyed tálalásban – talán így lehetne leírni a körtét. Egyszerűen zseniális.

Ezután a Cigánymeggyre esett a választásunk, ez sem volt csalódás, bár a szakértői csoportunk itt már megosztottabb volt. Talán azért, mert nem jött át egyértelműen a meggy savanykás íze.

A következő pálinka, amit kóstoltunk, az a Birs Pálinka volt. A házi birseknél azt szoktuk tapasztalni, hogy bár lehet többéves a birspálinka, valahogy mégis a karcos (friss – szerk.) pálinkák zamatát adja vissza. Nos, a Bestillo birse ennek épp az ellenkezője: selymesen kínálja a birsalma esszenciáját.

A birset a személyes kedvencem, a Málna Cuvée Pálinka követte. Ennél a pálinkánál az a "huncutság", hogy míg az illata egyértelműen a málnára hajaz, az íze mégis szőlő. Ez nem egy mesterien összetákolt vegyigyümi, ez egy zseniális nedű.

Fantasztikus!

Tavaly sajnos nem tudtuk megkóstolni a Feketeribizlit, mivel elfogyott. Idén azonban erre is sor került, de sajnos azt kell hogy mondjam: talán ez volt az egyetlen olyan pálinka, melyet a szakértői gárdánk egyöntetűen csalódásként értékelt.

Végezetül nekifutottunk a Vadcseresznye és a Málna Pálinkának is. Egy évvel korábban azt írtam, hogy a málna egyértelmű ízbomba. Nos, idén is az volt, nagyon jól sikerült a főzet. Olyan, mintha épp a bokorról szedték volna le, annyira érezni lehetett a zamatát. A vadcseresznye is zseniális ízélmény, de szakértőink itt is megosztottak voltak.

Barackból lett a kerítés?

Az ötödik Gönci Barack Vigasság után azt kívántam, hogy "a kerítés is barackból legyen", annyira jó volt a fesztivál. Idén is ugyanezt kívánom, de annyit hozzátennék:

Ne szálljanak el úgy a fesztiválbelépők árai, mint ahogy az az idén történt.

Forrás: 888.hu Nagy Gábor írása


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum