Erdélyi "pálinka"?

2017. 07. 10., hétfő

A magyar pálinkát az Európai Unió eredetvédettséggel látta el, így kizárólag a magyar földön, magyar gyümölcsből előállított párlatot lehet ilyen névvel ellátni. Erdélyben is gyártanak finom pálinkát, de azt már nem lehet így hívni – konfliktus lett a vége.

 

Székelyföldön is népszerű ital a pálinka, komoly hagyománya van a készítésének. Ilyen néven viszont nem forgalmazhatják párlatukat, ugyanis a „pálinka” név az Európai Unió által eredetvédettséggel lett ellátva. Ez pedig azt jelenti, hogy kizárólag a Magyarországon készített gyümölcspárlat nevezhető így.

Pálinkát csak Magyarországon lehet készíteni (Fotó: villanyi-palinka.hu)
Pálinkát csak Magyarországon lehet készíteni (Fotó: villanyi-palinka.hu)

 

Az Európai Unió a vitának gátat szabva kiadott egy listát a Romániában palackozott, földrajzi oltalmat élvező szeszes italokról. A listán szerepel a ’ pălincă’ megnevezés is, Erdélyben tehát ilyen névvel forgalmazhatják a gyümölcspárlatokat. Értelem szerűen így hazánkban sem gyártható ’pălincă’.

Ebből is látható, hogy a ’pálinka’ és a ’ pălincă’ szavak elsősorban földrajzi árujelzők a címkéken. A ’barackpálinka’ szót viszont négy osztrák tartomány is használhatja a párlataira.

Forrás: www.magro.hu


Pálinka Világkupa 2015 Gyula

Exkluzív üvegtermékek

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum