Ha büdös a pálinka, ne igyon belőle!

2017. 09. 21., csütörtök

A minőségi pálinkakóstolásról tart kurzust a Pálinka Nemzeti Tanács az OMÉK-en, ahol azt is megtudhatják az érdeklődök, miről ismerjük fel a pálinkahibákat, és mikor mondjanak mindenképpen nemet egy-egy kerítésszaggatóra. A tudnivalókról szóló kurzus a Hungexpón minden nap 14 órakor kezdődik, ahol a szervezők vakkóstoláson teszik próbára a résztvevők érzékeit. Ahogy a tanács mindenkinek javasolja: ismerje meg a saját pálinkaízlését, legyen gyanakvó, ha olcsó pálinkáról van szó, és ne feledje, melyek a legalapvetőbb kóstolási szabályok!

 

Ragasztó, körömlakklemosó és büdöszokni-szag: leginkább így lehet jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát – közölte a Pálinka Nemzeti Tanács a hirado.hu-val.

Mint írják, ezeket figyelik a vizsgálóbírók a pálinkaversenyeken, és ezek alapján vehetik észre a megkínáltak is, ha valami nincs rendben a poharukban. Ha ezeket érzi az ember, inkább illedelmesen nemet kell mondani a kínálónak.

Csuklóra kent pálinka

A kóstolómesterek számos trükköt ismernek, amivel még könnyebb kiismerni a különböző pálinkákat. Az ún. bőr-próba során egy keveset a csuklójukra dörzsölnek a pálinkából, ami, miután elpárolgott, különböző illat-, vagy éppen szagmintát hagy maga után.

Pálinkabírák munka közben. Fotó: PNT

Pálinkabírák munka közben. Fotó: PNT

Ha gyümölcsös, kellemes illatot érzünk, bátran beleihat a pálinka az ember, de ha romlott tejhez, vagy a már említett büdöszoknihoz hasonlít, inkább ne kérjenek belőle.

Szürcsölgetni kötelező

Sokan még mindig „shot”-ként tekintenek a pálinkára, és hűtve, egyenes pohárból, egy mozdulattal megisszák. A tanács pálinkabírái óva intenek az ilyen típusú pálinkafogyasztástól. Kóstolni csakis tulipán alakú pohárból és szobahőmérsékletű pálinkát szabad, amit lassan, kortyonként kell elfogyasztani.

Az igazán profik még szürcsölgetik is a kóstolás közben, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban, ehhez a kezdő kóstolók esetenként partedlit is kérhetnek.

Kezdőknek az illatos, haladóknak alma és cseresznye

Ahhoz, hogy megismerjék és megszeressék a pálinkát, a nemzeti tanács szerint a saját ízlés ismerete is fontos. Érdemes például abból a pálinkából kóstolni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük, mert jó eséllyel így a belőle készült pálinkát is élvezni fogjuk.

A Pálinka Nemzeti Tanács azt is javasolja, hogy a kezdők a nagyon illatos, szinte parfümös termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel. Ezeket a kóstolómesterek „csali (vagyis csalogató) pálinkának” hívják, mert könnyű velük megbarátkozni, felismerni és megszeretni.

A haladóké az alma, cseresznye és a törköly pálinkák, ez azoknak lehet jó, akiknek már kifinomultak az érzékeik.

A jó pálinkának ára van  

Az olcsóság mindig a minőség rovására megy: bármilyen áron is jutunk hozzá a pálinkához, mindig legyünk óvatosak a vásárlásnál, ugyanis a jó pálinkának ára van.

 

Forrás: www.hirado.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum