Meghívó pálinka szentelésre

2017. 11. 29., szerda

A Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület idén december 3-án, vasárnap tartja a pálinka szentelését a zákányszéki Szent Háromság Római Katolikus templomban, a 11 órakor kezdődő szentmise alkalmával.

De nézzük, vizsgáljuk meg mit is jelen a pálinka szentelés, mivel lesz más, vagy több a megszentelt italunk? Az életünk különböző területein már régóta alkalmazzuk az egyház áldását azzal a céllal, hogy több termést hozzon a következő esztendő, hogy jobb borunk legyen, vagy egyéb hagyományokat követve gyertyát szentelünk.  A megszentelés célja az, hogy az ember a dolgainak használata, vagy italainak fogyasztása közben gondol az egyháznak erre a közbenjárására, ezáltal a szentelmények kiemelkednek hétköznapi használatukból.

A pálinkakészítés is egyfajta életérzés, a szabadság jelképe. Az ember mindig is Istent akarja utánozni, még ha ez csak kicsiben is sikerül, de az alkotás egyfajta önkifejezés, amely nekünk az italainkban nyilvánul meg. Éppen emiatt a gyümölcs születésétől kezdve, a pálinka palackba kerüléséig megpróbálunk egyfajta rítust felépíteni. Hiszen megvan az ideje a metszésnek, a permetezésnek, a kaszálásnak, a szüretnek, a csömiszölésnek, és a desztillálásnak is. Mindezeknek a csúcsán hinni akarunk abba, hogy a gyümölcs lelke, amelyet elővarázsoltunk a palackba, a javunkra válik, ezért visszük el borainkat Szent János napján, pálinkáinkat Szent Miklós napján a templomba. Ezért amikor vendéget fogadunk elsőként pálinkával kínáljuk meg, és amikor a vendégünk távozik, a búcsú poharat is saját italunkkal töltjük meg. Nem maga az ital az áldás, hanem az életforma, amely életre hívja szokásainkat, egyedivé teszi életünket, megtart bennünket ott ahol élünk, mert a pálinka elsősorban a magyar vidék, az ünnepnapok, az emelkedett pillanatok itala, és pont ettől Hungaricum!

Szeretettel hívunk, és várunk tehát minden kedves pálinka Barátot ezen az ünnepi alkalmon, aki szeretne az Egyesületünk vezetőivel, tagjaival találkozni. Velünk együtt koccintani, beszélgetni, a pálinka szentelést követő kóstoltatáson.

 

Nagy Attila a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület elnöke


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum