Uniós oltalom alá kerülhet a Homokháti őszibarack pálinka

2017. 11. 29., szerda

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termelői közösségeket jól jövedelmező, minőségi agrártermékek előállítására ösztönözze – hangsúlyozta Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a IV. Mórahalmi Pálinka és Párlatverseny megnyitóján, 2017. november 25-én.

Napjainkban az élelmiszerek eredete és egyedisége egyre inkább felértékelődik, hiszen az eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel rendelkező termékek garantálják a jobb eladhatóságot, valamint tájékoztatást nyújtanak az egyes termékek földrajzi eredetéről és az ahhoz kapcsolódó egyedi minőség mibenlétéről.

Az agrártárca helyettes államtitkára emlékeztetetett arra, hogy az FM 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, melynek keretében immáron negyedik éve egy független szakértőkből álló bíráló bizottság választja ki azokat a pálinkákat, melyek tökéletes példái a magas minőségű kínálatnak. Mint mondta: az idei megmérettetésre 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett. A pálinkakiválóság minősítést elérő tételek száma is a program sikerességét mutatja, hiszen 2017 júniusában összesen 115 tétel kapta meg ezt a címet, míg 46 a TOP Pálinkakiválóság minősítést.

Gál Péter a mórahalmi eseményen azt is bejelentette, hogy helyi termelői kezdeményezésre idén novemberben megindult a Homokháti őszibarack pálinka nemzeti és uniós oltalom alá helyezésének eljárása.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum