Fazekas: Erdélyben is készülhessen pálinka

2018. 01. 16., kedd

Keresi Magyarország a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák a pálinka megnevezést. A kormány az idén összesen 520 millió forintot fordít a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére.

Jelenleg a pálinka földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik az EU-ban, és csak Magyarországon, illetve négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Továbbra is keresik ugyanakkor a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a pálinka megnevezést – tette hozzá.

A miniszter tájékoztatása szerint első körben a kormány 2018-ra százmillió forintot fogadott el a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére, és ezt egy újabb döntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász hálózatba. Őket a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával válogatják ki. 

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában és a szakoktatási hozzáférésben működnek közre. Emellett átadják a szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek.

Forrás: www.agrarszektor.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum