Pálinkaügy: reagált a Lidl a Nébih-vizsgálatra

2018. 02. 12., hétfő

A hatóság problémásnak találta a Lidl egyik pálinkáját, mondván az selejtes gyümölcsből készült. A boltlánc közölte, hogy nyomonkövethetőségi pontatlanság történt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal problémát talált a Lidlben kapható "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5 % vol.)" néven futó terméknél. (Erről itt olvashat bővebben.)

A hatóság indoklásában ez áll:

"Az ügyfél által forgalmazott, saját márkás termék előállításához az ügyfél kiskereskedelmi egységeiben leselejtezett gyümölcsöt szállította alapanyagként azzal, hogy az előállító és az ügyfél megállapodása szerint a selejt gyümölcsöket az előállító felhasználta a pálinka előállításához."

Ez leegyszerűsítve arra utal, hogy a Lidl a selejtes gyümölcsöket odaadta a gyártónak, hogy készítsen azokból pálinkát, ennél több azonban nem derül ki az ügyről a hatósági tájékoztatásból.

Az esztétika a ludas

A Lidl az ügyre reagálva a Napi.hu-val közölte:

"a Lidl, mint a Nébih Élelmiszerpazarlás Munkacsoportjának aktív tagja, az általa forgalmazott Vegyesgyümölcs pálinka esetében a selejtes, pontosítva esztétikai hibás, gyümölcsökből történő pálinka főzetése a vállalat élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló törekvés részeként került megvalósításra."

A boltlánc továbbá jelezte, hogy az áruházakban egy, a gyümölcsökre és zöldségekre kidolgozott, azok minőségének ellenőrzését érintő, kétóránkénti átválogatási rendszer működik, melynek célja, hogy csak esztétikai tökéletes gyümölcsök legyenek a polcokon. Az átválogatás során kikerülő esztétikai hibás gyümölcsökből a Lidl a partnerével pálinkát főzet, ahelyett, hogy kidobná azokat.

"A termék csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve, hogy újrahasznosított gyümölcs is kerül az alapanyagba, azaz egy recycling pálinka, mellyel a vásárlók tájékoztatása megtörténik" - áll a Lidl reakciójában. A boltlánc szerint a nébihes ellenőrzés során feltárt nyomonkövethetőségi pontatlanság miatt hívták vissza a terméket a polcokról.

Forrás: www.napi.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum