Szeretik a magyar pálinkát az EU-ban

2018. 03. 10., szombat

Az Európai Parlament (EP) támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) módosító indítványainak köszönhetően – derült ki az EP mai szavazásán.

A szeszes italok uniós szabályozási reformja során Hölvényi György szerint a legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy a hazai sajátosságoknak megfelelő, jelenlegi működő rendszer megmaradjon. A pálinkafőzéssel foglalkozók többsége kisvállalkozó, ezért döntő fontosságú, hogy megmaradjon az egyszerű, gyors és hatékony eljárás, s biztosítva legyen a pálinkakészítők számára a lehető legnagyobb vállalkozási szabadság. A kereszténydemokrata politikus által benyújtott és a plenáris által ma támogatott módosítók ezeknek a céloknak az elérését szolgálják. A mai szavazás során a képviselők többsége egyetértett azzal is, hogy az előállítás során felhasznált etil-alkohol továbbra is kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet.
 
Az EP döntése örvendetes, hiszen a magas minőség folyamatos biztosítása, a magyar előállítási hagyományok uniós védelme a megnövekedett versenyben még fontosabbá vált. A pálinkát, „Magyarország nemzeti italát” ma már 5 földrész 76 országába szállítják, a kereskedelmi főzdék száma évről évre növekszik. Míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, most mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra.
 
Tavaly valamivel több, mint 1,9 millió liter, míg tavalyelőtt mintegy 1,8 millió liter pálinkát hoztak forgalomba Magyarországon.
 
A szeszfőzdék ugyanakkor az elmúlt évben 8,8 millió liter, 50 százalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek a megrendelők gyümölcséből, ami meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Ráadásul az otthoni szeszfőzdék is növelték „termelésüket”, ez onnét tudható, hogy 10 millió forinttal több, 85 millió forintnyi közterhet fizettek be az államkasszába. A házi főzésű pálinkát csak saját használatra lehet készíteni!
 
Forrás: www.figyelo.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum