Tavaly több millió liter pálinkát főztünk!

2018. 03. 10., szombat

Nagy keletje volt tavaly a házi pálinkának. A szeszfőzdék 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, miközben sokan úgy döntöttek, inkább otthon, saját üsttel maguk állítják elő a szeszt. Az otthoni pálinkakészítők tavaly 85 millió forint közterhet róttak le, tízmillióval többet, mint egy évvel korábban.

Nem pihentek tavaly az ország szeszfőzdéiben: az elmúlt esztendőben megközelítőleg 8,8 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő italt készítettek a szakemberek a megrendelők cefréjéből. A mennyiség arról árulkodik, hogy élénkül a kereslet a házi pálinka iránt, a tavalyi adat ugyanis, ha kevéssel is, de meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Érdekes jelenség, hogy az elmúlt években folyamatosan változott a szeszfőzdék száma. Bizonyos időszakokban majdnem hatszáz egység működött az országban, mára azonban némi visszaesés tapasztalható: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint feb­ruár közepén 568 helyen készítettek párlatot a magánszemélyek gyümölcséből.
 
Bár az országban rendszeresen legalább félezer főzde kínálta szakszerű szolgáltatását az utóbbi időben, mégis egyre többen döntöttek úgy, hogy inkább otthon, maguk állítják elő a párlatot. Egy ideje a polgároknak be kell jelenteniük, ha főzőberendezést vásárolnak, a folyamat így könnyen nyomon követhető. A NAV önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint tavaly több mint kétezer készüléket vettek nyilvántartásba a helyhatóságok, ezekkel együtt pedig 2015 óta összesen 21 ezer üstről érkezett bejelentés.
 
– Fontos, hogy 2016 januárja óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének pálinkát – mondta lapunknak a gyakorlati tudnivalók kapcsán a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy hozzátette: az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni. Az első évben, vagyis 2016-ban 106 ezer jegyet váltottak az érintettek, ami 75 millió forintos bevételt hozott az államkasszának. Tavaly emelkedtek a számok, az elmúlt év 120 ezer párlatadójegye nyomán nagyjából 85 millió forint érkezhetett a közkasszához.
 
Forrás: www.magyaridok.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum