Az életben egyszer kötelező típusú pálinkákat válogattak

2018. 05. 07., hétfő

Rengetegen szeretik a jó magyar pálinkát, de embere válogatja, hogy kinek mi ízlik. Az ízlés és a minősítés fejlesztésére hozott létre egységes pálinka bírálati rendszert a Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be.

Az értékelés szempontjait a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien nagy tapasztalattal rendelkező, pálinkaházaktól független szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket névtelenül (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre helyezve a hangsúlyt – írja a Nemzeti Pálinkakiválóság Program weboldala.

A legjobb magyar pálinkákat keresi és díjazza a Nemzeti Pálinkakiválóság Program
A legjobb magyar pálinkákat keresi és díjazza a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, ami az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében lehet felfedezni.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként legfeljebb 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel biztosítva a fogyasztóknak könnyebb eligazodást. Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra. Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutat be részletesen a kiadvány. Az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálhatóak a további kiválóságnak választott tételek is.

Milyen a kiváló magyar pálinka?

A pálinkakiválóság tételek mentesek minden hibától, aromatikájuk tiszta, a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel. Olyan tételek találhatóak a kategóriában, amelyek a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek, valamint a gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, továbbá valamelyik tulajdonságuk kiemeli őket az átlag tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő (párlatok/) pálinkák.

Mi az a top pálinkakiválóság?

A kategória tételei szépségén túlmutató, csúcskategóriás, kimagasló minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek és emlékezetesnek nevezik őket. A bírálók ezen termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemezéseket adtak, ezzel is hangsúlyozzák az adott pálinka különlegességét. Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll, a hivatalos versenyeken kiemelkedő, (20 pontos) nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített párlatok/pálinkák.

Forrás: www.magro.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum